Przepisy
Agaty

Krucha szarlotka z owsianą kruszonką

Ciasta, Desery, Owoce, Przepisy
Opis

Matko! Jak to ciasto za mną chodziło! Miałam taką ochotę na jabłecznik, że … upiekłam przez weekend dwa.

jablecznik-z-owsiana-kruszonka-6

Ciepła herbata, porcja szarlotki (osobiście zdecydowanie wolę schłodzoną i nie przepadam, gdy w każdej prawie kawiarni podają ją na ciepło, ale to opowieść na inną okazję:) i bita śmietanka. Taka tylko z odrobiną cukru. To mój cukierniczy raj!

jablecznik-z-owsiana-kruszonka-4

Do jabłek w nadzieniu dodałam też gruszkę. Gruszki są zwykle bardzo słodkie, dzięki temu można dodać mniej cukru- choć to oczywiście kwestia gustu:)

jablecznik-z-owsiana-kruszonka-2

To przepis i proporcje na niezbyt dużą foremkę o średnicy ok.23 cm.

jablecznik-z-owsiana-kruszonka-5

2/3 ciasta (jak plasteliną:) wyłóż dno foremki i ścianki do wysokości ok. 2 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, zapiekaj ok. 20 minut, aż będzie lekko złote.

Owoce obierz, pokrój w cienkie plasterki. Wymieszaj z mąką ziemniaczaną, cynamonem, imbirem, sokiem z cytryny i cukrem. Wyłóż na podpieczony spód.

Do pozostałego ciasta dodaj resztę składników kruszonki. Palcami lub mikserem rozdrobnij na okruszki. Pokryj nimi wierzch placka.

Wstaw do piekarnika i piecz ok. 35 minut, aż wierzch ładnie się zarumieni, a owoce będą miękkie.

-->