Przepisy
Agaty

Ekspresowe korzenne ciasto jabłkowe

Ciasta, Desery, Owoce
Opis

Tu nie trzeba żadnego miksera, podpiekania spodów czy innych atrakcji. To najprostsze korzenne ciasto na świecie!

ekspresowy-jablecznik-korzenny-5

Ma w środku tarte jabłka, do tego orzechy włoskie, po szczypcie cynamonu i mielonych goździków (uwielbiam je!). Ma wspaniały, głęboki smak, a dzięki zawartości jabłek naprawdę długo zachowuje świeżość.

ekspresowy-jablecznik-korzenny-3

ekspresowy-jablecznik-korzenny-2

Do przygotowania użyłam małej foremki z kominkiem (20 cm średnicy), świetnie piecze się je jednak w prostokątnej foremce (o boku ok. 25 cm), mamy wtedy gwarancję, że ładnie się przepiecze.

ekspresowy-jablecznik-korzenny-1

W misce połącz obrane, utarte na dużych oczkach jabłka, jajko, masło i cukier. Wymieszaj.

Dodaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól i przyprawy korzenne: cynamon i goździki. Szybko połącz, wsyp orzechy. Wymieszaj.

Ciasto przelej do foremki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 40 minut.

-->