Przepisy
Agaty

Zupa pomidorowa (dla Tadka Niejadka)

Obiady, Przepisy, Zupy
Opis

Odkąd prowadzę warsztaty, spotykam wiele mam, z którymi rozmowy siłą rzeczy schodzą na tematy kulinarne. Okazuje się, że 90 % dzieci lubi: kotlety, spaghetti i kluski leniwe/placki ziemniaczane. Zdarzają się niewielkie odchylenia na rzecz hamburgerów, krupniku lub pierogów. Niekwestionowanym liderem w jedzeniowym plebiscycie pozostaje jednak królowa wszystkich zup- pomidorowa.

DSC_0892 (2)

Dziś przedstawiam prosty trick, aby przemycić młodemu człowiekowi równocześnie porcję warzyw. Krótko mówiąc, gdy ugotuję rosół, wszystkie warzywa (marchewki, pietruszkę, seler, pora) miksuję na gładki krem i dodaję do pomidorowej. Dzięki temu prostemu zabiegowi zupa nie tylko staje się przyjemnie gęsta , ale i zdrowsza.

DSC_0897 (2)

Nie ma mowy o wyławianiu warzyw przez nieletniego konsumenta. Czy chce, czy nie, zjada wszystkie jarzyny jak leci, do tego z wielkim apetytem!

DSC_0895 (2)

Ugotowany wywar przelej przez sitko. Do rosołu dolej sok pomidorowy, dodaj przecier, wymieszaj.

Wszystkie warzywa zmiksuj na gładkie puree (najłatwiej zrobić to w blenderze, dolewając do warzyw trochę płynu z zupy, aby całość łatwiej się miksowała), wlej do zupy. Zagotuj, dodaj śmietankę, przypraw do smaku. Podawaj z ryżem lub makaronem.

-->