Przepisy
Agaty

Kurczak Piccata

Mięso, Obiady, Przepisy
Opis

Kurczak Piccata to bardzo prosty sposób na naprawdę szybkie przygotowanie oryginalnego dania z piersi kurczaka. Sos na bazie białego wina doprawia się skórką z cytryny i kaparami.

DSC_0900 (3)

Przygotowany w tej formie filet jest intensywny w smaku, nadaje się tak na codzienny obiad, jak i bardziej uroczystą kolację, zważając na datę- może walentynkową? :)

DSC_0901 (3)

Proporcje dla 2 osób.

Przypraw solą i pieprzem, obtocz w mące (usuń jej nadmiar), usmaż na złoto na 1 łyżce masła i oleju. Zdejmij z patelni.

Na tą samą patelnię wlej wino, dodaj skórkę z cytryny, gotuj sos kilka minut. Dodaj masło i kapary. Przypraw. Do sosu włóż mięso, gotuj dwie -trzy minuty. Podawaj od razu posypane natką pietruszki.

-->