Przepisy
Agaty

Sezonowa zupa ze świeżych pomidorów

Obiady, Przekąski, Przepisy – blog kulinarny, Zupy

Tak wiem, moja zupa nie ma typowo pomidorowego kolor, ale to właśnie dzięki wspomnianej sezonowości. Bo sezon teraz nie tylko na typowo czerwone, ale i malinowe, żółte czy pomarańczowe pomidory traw najlepsze. Ten miks gatunków i kolorów, jakich użyłam do gotowania, dał ten intensywny kolor.

Sezonowa zupa ze  świeżych pomidorów (2)

Sezonowa zupa ze  świeżych pomidorów (3)

Składników tu mało, smak za to czysty, aż słodki. Dojrzałe pomidory mają w sobie tyle słodyczy, że odpada nawet potrzeba dodania odrobiny cukru. Aromat broni się sam.

Sezonowa zupa ze  świeżych pomidorów (4)

Jako dodatek podałam proste paluszki z ciasta francuskiego  i ostrego sera, wzbogacone szczyptą mieszanki suszonych pomidorów i bazylii. W sam raz z miseczką pomidorówki!

Sezonowa zupa ze  świeżych pomidorów (5)