Przepisy
Agaty

Sezonowa zupa ze świeżych pomidorów

Obiady, Przekąski, Przepisy, Zupy
Opis

Tak wiem, moja zupa nie ma typowo pomidorowego kolor, ale to właśnie dzięki wspomnianej sezonowości. Bo sezon teraz nie tylko na typowo czerwone, ale i malinowe, żółte czy pomarańczowe pomidory traw najlepsze. Ten miks gatunków i kolorów, jakich użyłam do gotowania, dał ten intensywny kolor.

Sezonowa zupa ze  świeżych pomidorów (2)

Sezonowa zupa ze  świeżych pomidorów (3)

Składników tu mało, smak za to czysty, aż słodki. Dojrzałe pomidory mają w sobie tyle słodyczy, że odpada nawet potrzeba dodania odrobiny cukru. Aromat broni się sam.

Sezonowa zupa ze  świeżych pomidorów (4)

Jako dodatek podałam proste paluszki z ciasta francuskiego  i ostrego sera, wzbogacone szczyptą mieszanki suszonych pomidorów i bazylii. W sam raz z miseczką pomidorówki!

Sezonowa zupa ze  świeżych pomidorów (5)

Pozwól zupie ostygnąć, po czym dokładnie ją zmiksuj. Przypraw do smaku, podawaj skropioną oliwą z listkami bazylii.

PALUSZKI:

Chłodzone ciasto francuskie pokrój w długie paski. Każdy posmaruj rozkłóconym jajkiem i posyp tartym serem (i ewentualnie ulubionymi, suszonymi ziołami, kminkiem).

Zwiń w „świderek” okręcając pasek wokół własnej osi, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 10 minut (do zezłocenia) w temp. 210 oC.

-->