Przepisy
Agaty

Najlepszy wegański mazurek wielkanocny

Ciasta, Przepisy – blog kulinarny, Święta

Muszę się do czegoś przyznać. Jeszcze jakiś czas temu na hasło „wegańskie ciasto” uciekałam na druga stronę ulicy, bo wydawało mi się, że tego typu desery są tylko zamiennikiem i średnio udaną próbą naśladowania klasycznego pierwowzoru. W jakim byłam błędzie! Oto doskonały przykład na to, że wegańskie wypieki są wspaniałe i i naprawdę niczego im nie brakuje :)

Pora na klasyczny wielkanocny mazurek w wersji wegańskiej. Jak to w dobrym wypieku tego typu mamy tu kruchy spód, a na nim słodki krem- to karmelowa masa na bazie śmietanki i cukru kokosowego oraz ciemna czekolada połączone na gęsty krem karmelowo- czekoladowy.

wegański mazurek wielkanocny

Jak przygotować wegańską masę karmelową?

Do przygotowana masy wybrałam cukier kokosowy, jednak i ten brązowy (trzcinowy) sprawdzi się to znakomicie. Cukier kokosowy wsypałam na patelnię, zalałam śmietanką kokosową i gotowałam, aż uzyskałam gęsty „sos” o karmelowym aromacie. Można też cukier wsypać na patelnię (szczególnie, jeśli używacie „zwykłego” cukru trzcinowego) i podgrzać aż się roztopi i utworzy karmel. Karmel zalewamy śmietanką i gotujemy do gęstości. Obie metody się sprawdzą.

Do tego ciemna czekolada, trochę oleju kokosowego (da masie ładny połysk) i wspaniała polewa gotowa.

Wierzch mazurka ozdabiam klasycznie wzorkami z bakalii. I klasyczne ciasto na Wielkanoc gotowe!

mazurek wegański