Przepisy
Agaty

Marchewkowo-kokosowy torcik wiosenny

Ciasta, Desery, Przepisy, Święta, Warzywa
Opis

ciasto marchewkowo-kokosowe kuchnia agaty (3)

Była okazja (imieniny mamy), piękny początek kwietnia, więc na stole musiało zagościć coś naprawdę pysznego! I tym sposobem na stole pojawił się uroczy torcik marchewkowy z kokosem. To połączenie składników sprawia, że ciasto jest naprawdę wilgotne i pozostaje świeże przez kilka dobrych dni!

ciasto marchewkowo-kokosowe kuchnia agaty (4)

Jeśli potrzebujecie jeszcze zachęty, dodam, że przygotowanie tego ciasta to po prostu bułka z masłem- wystarczy miska i łyżka (plus pomoc kogoś kochanego, kto potrze za nas marchewki;)

ciasto marchewkowo-kokosowe kuchnia agaty (2)

Moje ciasto marchewkowo- kokosowe upiekłam w dwóch foremkach (o średnicy ok.25 każda). Możecie wykorzystać jednak jedną tortownicę, a ostudzone ciasto przekroić na dwa blaty. I gotowe!

ciasto marchewkowo-kokosowe kuchnia agaty (1)

Ps. A te rozkoszne marchewki na torcie- to żelki ;)

 

Obrane marchewki zetrzyj na małych oczkach tarki.

Do marchewki dodaj olej, maślankę, jajka i cukier. Połącz.

Dodaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon oraz wiórki kokosowe. Ciasto przelej do foremki/foremek. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 40 minut (duża formę dłużej). Ostudź.

Oba rodzaje serka miksuj z cukrem i wanilią, aż uzyskasz lekki krem. Nałóż krem pomiędzy dwa krążki ciasta, resztę- na wierzch. Opcjonalnie posmaruj nim również boki ciasta. Cisto przed podaniem schłódź- krem będzie łatwiejszy do krojenia.

 

-->