Przepisy
Agaty

Wielkanocne babeczki bananowe

Ciasta, Desery, Muffiny & babeczki, Przepisy – blog kulinarny, Święta
Opis

Chciałam upiec babeczki w wielkanocnym klimacie, koniecznie zwieńczone lekkim kremem, nałożonym na kształt gniazdka. Prawdziwie wiosenna stylizacja!

babeczki bananowe kuchniaagaty (1)

Postawiłam więc na połączenie bananów i ananasa. Jest pełne smaku, a przy tym babeczki są wilgotne i długo utrzymują świeżość.

babeczki bananowe kuchniaagaty (2)

Kremowe „gniazdka” uzupełniłam czekoladowymi jajeczkami. Możecie obsypać je dodatkowo uprażonymi na suchej patelni wiórkami kokosowymi, będą ślicznie wyglądać, a dodatkowo urozmaicą smak babeczek.

babeczki bananowe kuchniaagaty (4)

Proporcje na ok. 12 szt.

babeczki bananowe kuchniaagaty (3)

***

Ananas dokładnie odsącz z zalewy, drobno posiekaj.

Banany obierz ze skórki, rozdrobnij widelcem na gładką „pastę”.

W misce połącz banany, olej, jajko, cukier, cynamon, ananas. Dodaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz wiórki kokosowe.

Gotowe ciasto nakładaj do foremek do pieczenia muffinek, wyłożonych papierowymi „papilotkami”. Picz ok. 20 minut w temp. 200 oC. Ostudź.

Miękkie masło zmiksuj z cukrem i esencją waniliową na puszystą masę. Dodaj serek i miksuj, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Krem nakładaj rękawem cukierniczym/szprycą na babeczki. Czekoladowe jajeczka nałóż przed samym podaniem.

-->