Przepisy
Agaty

Ciasto z cukinią i borówkami

Ciasta, Desery, Owoce, Przepisy, Warzywa
Opis

ciasto z cukinii z borówkami kuchnia agaty (1)

To po prostu wspaniałe ciasto! W ogóle nie czuć w nim smaku cukinii, jej dodatek powoduje jednak, że placek jest przyjemnie wilgotny i długo utrzymuje świeżość (bez konieczności używania dużej ilości tłuszczu). Poza ty, jego zjedzenie poprawia humor! Porcja cista z cukinią- to brzmi prawie jak sałatka na deser;)

ciasto z cukinii z borówkami kuchnia agaty (4)

Ciasto przygotowałam z dodatkiem borówek amerykańskich (to akurat szczyt sezonu na te owoce). Na wierzchu zaś rozsmarowałam warstwę kremowego serka wymieszanego z odrobiną cukru pudru i wanilią. Wspaniale komponuje się z tym cukiniowym ciastem!

ciasto z cukinii z borówkami kuchnia agaty (3)

Podane proporcje na foremkę o średnicy ok.25 cm.

ciasto z cukinii z borówkami kuchnia agaty (5)

W misce połącz całe jajka, oliwę (uwaga! Musi być delikatna w smaku, możesz użyć też oleju np. rzepakowego), esencję waniliową , cukinię i cukier. Wymieszaj.

Do masy dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Wymieszaj.

Foremkę do pieczenia wysmaruj masłem lub wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto. Na wierzchu ułóż owoce.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok.50 minut.

Gotowe ciasto ostudź, oprósz cukrem pudrem lub posmaruj prostym kremem ze zmiksowanego serka kremowego (naturalnego) z cukrem pudrem i naturalną esencją waniliową.

-->