Ciasto z cukinią i borówkami
To po prostu wspaniałe ciasto! W ogóle nie czuć w nim smaku cukinii, jej dodatek powoduje jednak, że placek jest przyjemnie wilgotny i długo utrzymuje świeżość (bez konieczności używania dużej ilości tłuszczu). Poza ty, jego zjedzenie poprawia humor! Porcja cista z cukinią- to brzmi prawie jak sałatka na deser;)
Ciasto przygotowałam z dodatkiem borówek amerykańskich (to akurat szczyt sezonu na te owoce). Na wierzchu zaś rozsmarowałam warstwę kremowego serka wymieszanego z odrobiną cukru pudru i wanilią. Wspaniale komponuje się z tym cukiniowym ciastem!
Podane proporcje na foremkę o średnicy ok.25 cm.
Ciasto jest pyszne, jednak mam pytanie co do jego konsystencji. Ciasto wyszło bardzo mokre, czy tak powinno być? W pierwszej chwili sądziłam, iż się nie dopiekło lub wyszedł mi zakalec zwłaszcza, że nie wyrosło aż tak na środku jak u Pani. Dodatkowo w przepisie jest napisane aby położyć borówki na wierzchu i tak zrobiłam, jednak na zdjęciach widać, iż wtopiły się w ciasto u mnie pozostały na górze. Czy zrobiłam coś nie tak? Powinnam je mocniej powciskać lub wymieszać z ciastem?