Przepisy
Agaty

Pankejki z ricottą i owocami

Naleśniki & placuszki, Owoce, Przepisy – blog kulinarny, Śniadania
Opis

pankejki z ricottą kuchnia agaty (5)

Te placuszki łączą w sobie wszystko, co w placuszkach lubię najbardziej: ricottę, maślankę i dodatek owoców. Wszystkie „pankejki” z dodatkiem mlecznej ricotty są wyjątkowo lekkie, maślanka zaś dodaje im charakteru :)

pankejki z ricottą kuchnia agaty (4)

Masę na placuszki podzieliłam na dwie części. Do jednej dodałam świeże maliny, do drugiej zaś- starte na grubych oczkach jabłko. Obie wersje udały się bardziej niż dobrze!

pankejki z ricottą kuchnia agaty (1)

Z podanych proporcji usmażycie ok.15 placuszków.

pankejki z ricottą kuchnia agaty (3)

Dodaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól. Wymieszaj wszystkie składniki.

Dodaj wybrane dodatki np. świeże maliny (ok. 10 szt) lub potarte na grubych oczkach jabłko.

na patelni rozgrzej odrobinę oleju, nakładaj małe porcje ciasta, smaż placuszki na złoto, z obu stron.

 

-->