Domowe lody owocowe (bez maszynki)
Zależność jest bardzo prosta: wakacje = lody! To mój ulubiony letni deser, szczególnie, jeśli lody pełne są owocowego smaku i przygotowane w domu.
Nigdy nie zdecydowałam się na zakup maszynki do lodów, nie mam po prostu miejsca w kuchni na kolejny sprzęt, i to taki używany tylko od święta. Dlatego wszelkie lodowe wariacje to coś, co bardzo lubię!
Pierwszy etap przygotowania tych lodów to zamrożenie zmiksowanych owoców z jogurtem w woreczku strunowym. Taki mus trzeba rozłożyć bardzo (!) cienką (kilka milimetrów) warstwą w foliowym woreczku strunowym i tak „na płasko” zamrozić. Dzięki temu nie powstaną w lodach duże kryształki lodu.
Dziś pomysł na domowe lody malinowe (choć możecie użyć też innych sezonowych owoców). Ja kocham maliny za ich zbilansowany słodko-kwaskowaty smak.
Składniki? Bardzo proste: maliny, śmietanka, jogurt grecki i cukier (lub inny słodzik). Zatem do dzieła!
Wygląda pysznie ☺ muszę sprubować !!!