Przepisy
Agaty

Clafoutis ze śliwkami czyli bezglutenowy deser jajeczny

Desery, Jajka, Kuchnie świata, Przepisy – blog kulinarny

clafoutis ze śliwkami kuchnia agaty (3)

Nie nazwałabym clafoutis „ciastem”, to raczej pyszny deser. Pyszny, a do tego z gatunku „uwaga, goście jadą, a ja nie mam nic do kawy!”.  Jego przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut. Ja utrudniłam sobie nieco życie podsmażając wcześniej śliwki z odrobiną masła i ciemnego cukru (pyyycha!), ale spokojnie użyć możecie po prostu świeżych owoców, jakie macie pod ręką (klasyk to wiśnie, ale borówki, maliny czy morele też będą pyszne!). Mój deser ma lekko płynny środek, ale to za sprawą sosu, w jakim smażyły się śliwki.

clafoutis ze śliwkami kuchnia agaty (2)

clafoutis ze śliwkami kuchnia agaty (4)

To deser przygotowywany bez użycia mąki, doskonale nada się więc dla osób unikających w diecie glutenu.

clafoutis ze śliwkami kuchnia agaty (1)

Clafoutis jest delikatne i puchate. Najlepiej smakuje jedzone na ciepło, oprószone tylko lekko cukrem pudrem. Uwaga, ten smak i konsystencja uzależniają !

clafoutis ze śliwkami kuchnia agaty (5)

Proporcja na 2-3 porcje.

Jeśli macie ochotę poeksperymentować, zapraszam też na wytrawne clafoutis, z pomidorami. Przepis znajdziecie TU.