Przepisy
Agaty

Pierogi z borówkami i twarożkiem (i owocowym sosem)

Desery, Obiady, Owoce, Pierogi & kluski, Przepisy – blog kulinarny, Vege
Opis

Lato to dla mnie czas obiadów na słodko! Makaron z truskawkami, pierogi z jagodami- kwintesencja wakacji!

pierogi z twarożkiem i owocami kuchnia agaty (3)

Dziś proponuję przepis na pierogi z borówkami (możecie użyć do ich przygotowania także jagód), podałam je w borówkowym sosem (na kształt „frużeliny”). Do tego cała masa świeżych owoców na wierzch i uczta gotowa!

pierogi z twarożkiem i owocami kuchnia agaty (5)

Jeśli podacie pierogi z dodatkiem waniliowego sosu, przerodzą się w pyszny deser!

pierogi z twarożkiem i owocami kuchnia agaty (2) pierogi z twarożkiem i owocami kuchnia agaty (1)

Do ciasta na pierogi dodałam trochę maku. Tak dla zabawy :) Pierogi dzięki temu mają „piegi”, mak jednak nie wpływa znacząco na ich smak.

pierogi z twarożkiem i owocami kuchnia agaty (4)

Z podanych proporcji wykroicie ok. 30-40 pierogów.

Do dużej miski wsyp mąkę, wlej olej i stopniowo dolewaj gorącą wodę, wymieszaj widelcem. Gdy składniki z grubsza się połączą, przełóż ciasto na stolnicę (dodaj opcjonalnie mak) i wyrabiaj tak długo, aż stanie się gładkie, miękkie i elastyczne. W razie konieczności dosyp mąkę/dolej więcej wody. Przykryj  ciasto folią spożywczą i odstaw na 15 minut, aby odpoczęło.

Farsz:

Owoce wymieszaj z twarożkiem. Opcjonalnie dosłódź do smaku (ja użyłam odrobiny syropu z agawy).

 

Ciasto lekko podsyp mąką, rozwałkuj na grubość ok. 2 mm

Wykrawaj (okrągłą foremką lub szklanką) okręgi o średnicy ok. 10 cm.

Kolejno, na środek każdego nakładaj porcję (łyżeczkę) farszu.

Złóż krążek z nadzieniem na pół, dokładnie (!) sklej brzegi ciasta. Jeśli ciasto nie chce się kleić, zwilż opuszek palca w wodzie i delikatnie zwilż brzeg ciasta-stanie się lekko klejący.

Przygotowane pierogi układaj na oprószonej mąką powierzchni np. stolnicy lub desce do krojenia.

W dużym garnku zagotuj dużą ilość (ok. 5 l) osolonej łyżką soli wody.

Pierogi wkładaj pojedynczo do lekko gotującej się wody (po kilkanaście sztuk), zamieszaj. Gdy pierogi wypłyną na wierzch, gotuj przez jeszcze ok. 2 minuty.

Sos:

Do garnuszka wsyp łyżkę cukru, dodaj pół szklanki owoców i 3/4 szklanki wody. Zagotuj. W małej miseczce rozprowadź mąkę ziemniaczaną z odrobiną wody. Wlej mąkę ziemniaczaną do gotującego się sosu owocowego. Dokładnie wymieszaj. Dodaj resztę owoców, doprowadź do wrzenia. Zdejmij z ognia.

Ciepłe pierożki podawaj z owocowym sosem, opcjonalnie z dodatkiem świeżych owoców lub jogurtu naturalnego.

-->