Ciasto:
Do dużej miski wsyp mąkę, wlej olej i stopniowo dolewaj gorącą wodę, wymieszaj widelcem. Gdy składniki z grubsza się połączą, przełóż ciasto na stolnicę (dodaj opcjonalnie mak) i wyrabiaj tak długo, aż stanie się gładkie, miękkie i elastyczne. W razie konieczności dosyp mąkę/dolej więcej wody. Przykryj ciasto folią spożywczą i odstaw na 15 minut, aby odpoczęło.
Farsz:
Owoce wymieszaj z twarożkiem. Opcjonalnie dosłódź do smaku (ja użyłam odrobiny syropu z agawy).
Ciasto lekko podsyp mąką, rozwałkuj na grubość ok. 2 mm
Wykrawaj (okrągłą foremką lub szklanką) okręgi o średnicy ok. 10 cm.
Kolejno, na środek każdego nakładaj porcję (łyżeczkę) farszu.
Złóż krążek z nadzieniem na pół, dokładnie (!) sklej brzegi ciasta. Jeśli ciasto nie chce się kleić, zwilż opuszek palca w wodzie i delikatnie zwilż brzeg ciasta-stanie się lekko klejący.
Przygotowane pierogi układaj na oprószonej mąką powierzchni np. stolnicy lub desce do krojenia.
W dużym garnku zagotuj dużą ilość (ok. 5 l) osolonej łyżką soli wody.
Pierogi wkładaj pojedynczo do lekko gotującej się wody (po kilkanaście sztuk), zamieszaj. Gdy pierogi wypłyną na wierzch, gotuj przez jeszcze ok. 2 minuty.
Sos:
Do garnuszka wsyp łyżkę cukru, dodaj pół szklanki owoców i 3/4 szklanki wody. Zagotuj. W małej miseczce rozprowadź mąkę ziemniaczaną z odrobiną wody. Wlej mąkę ziemniaczaną do gotującego się sosu owocowego. Dokładnie wymieszaj. Dodaj resztę owoców, doprowadź do wrzenia. Zdejmij z ognia.
Ciepłe pierożki podawaj z owocowym sosem, opcjonalnie z dodatkiem świeżych owoców lub jogurtu naturalnego.