Przepisy
Agaty

Drożdżówka z owocami

Ciasta, Desery, Przepisy – blog kulinarny
Opis

drożdżówka z owocami kuchnia agaty (3)

Są takie dni, kiedy wszystko czego potrzebujesz to kawałek świeżej drożdżówki. Plus (ewentualnie) szklanka mleka:)

drożdżówka z owocami kuchnia agaty (1)

To drożdżówka z owocami sezonowymi, jakie akurat masz pod ręką. U mnie były to śliwki i borówki, ale jabłka, gruszki, morele, czy maliny też nadadzą się doskonale!

drożdżówka z owocami kuchnia agaty (2)

Z podanych proporcji przygotowałam foremkę drożdżówki o średnicy ok. 25 cm.

drożdżówka z owocami kuchnia agaty (4)

Do dużej miski (najlepiej miksera) wlej mleko, dodaj jajko, drożdże, mąkę, sól i cukier. Wszystkie składniki wyrób na gładkie ciasto (najłatwiej robić to mieszadłem w kształcie haka).

Misę z ciastem przykryj folią spożywczą i odstaw na ok. 1 godzinę.

Gdy po tym czasie ciasto podwoi objętość, przełóż je do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu ułóż owoce (śliwki bez pestek, pokrojone na ćwiartki). Przykryj folią i ponownie ostaw na 30 minut.

Po tym czasie wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 oC na ok. 50 minut, niech lekko się zarumieni. Po upieczeniu możesz posypać wierzch grubym cukrem.

-->