Przepisy
Agaty

Owocowe ciasto – keks bez dodanego cukru

Ciasta, Desery, Owoce, Przepisy – blog kulinarny
Opis

To ciasto skradło moje serce! Jest wilgotne, pełne smaku, słodkie- a nie dodałam do niego żadnego cukru. Cała słodycz pochodzi z owoców.

ciasto owocowe bez cukru kuchnia agaty (1)

Ciasto swój smak zawdzięcza po pierwsze suszonym owocom (dowolny mix, użyłam moreli, śliwek i papai) i … ananasowi!

ciasto owocowe bez cukru kuchnia agaty (3)

Możecie wykorzystać ananas z puszki (ten zapewne będzie w słodkim syropie) lub świeży egzemplarz- musi być tylko bardzo dojrzały- słodki i soczysty!

ciasto owocowe bez cukru kuchnia agaty (4)

Podane proporcje pozwolą na upieczenie tego keksa w klasycznej foremce „korytku” o długości ok.25 cm.

ciasto owocowe bez cukru kuchnia agaty (5)

Dodaj mąkę z solą i proszkiem do pieczenia.  Zmiksuj.

Suszone owoce pokrój w mniejsze kawałki, dodaj do ciasta. Wymieszaj (łyżką lub szpatułką).

Ciasto przelej do foremki „korytka” wyłożonego papierem do pieczenia.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 40 minut.

-->