Owocowe ciasto – keks bez dodanego cukru
To ciasto skradło moje serce! Jest wilgotne, pełne smaku, słodkie- a nie dodałam do niego żadnego cukru. Cała słodycz pochodzi z owoców.
Ciasto swój smak zawdzięcza po pierwsze suszonym owocom (dowolny mix, użyłam moreli, śliwek i papai) i … ananasowi!
Możecie wykorzystać ananas z puszki (ten zapewne będzie w słodkim syropie) lub świeży egzemplarz- musi być tylko bardzo dojrzały- słodki i soczysty!
Podane proporcje pozwolą na upieczenie tego keksa w klasycznej foremce “korytku” o długości ok.25 cm.
- masło - 70 g (ok. 1/3 kosztki), miękkie
- jajko - 2 szt
- ananas - 1 szklanka (posiekany)
- suszone owoce - 1 szklanka (mix moreli,śliwek, rodzynków, papai, fig ...)
- proszek do piecenia - 2 łyżeczki
- mąka pszenna - 1 i 1/2 szklanki
- sól - 1/3 łyżeczki
Miękkie masło z miksuj z jajkami. Dodaj pokrojony w małe kawałki (ok. 1-1,5 cm) ananas (odsączony z nadmiaru płynu). Zmiksuj na dużych obrotach, żeby ananas się rozdrobnił.
Dodaj mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Zmiksuj.
Suszone owoce pokrój w mniejsze kawałki, dodaj do ciasta. Wymieszaj (łyżką lub szpatułką).
Ciasto przelej do foremki “korytka” wyłożonego papierem do pieczenia.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 40 minut.
Co to znaczy zmiksować jajka z masłem i ananasem? Jaką końcówką? Nożami czy taką do ubijania?
-
Do ubijania, wystarczy wymieszac, nie trzeba dodatkowo ananasa rozdrabniać
Czy mogłabym poprosić o wymiary tej “keksówki”? Z góry dziękuję :)
-
ok.25 x 15 cm
Czy ananas to ma być taki z puszki?
-
Nie, lepszy będzie świeży (mniej cukru)
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
Czy mogę zastąpić mąkę pszenną mąką żytnią (720)?