Przepisy
Agaty

Wytrawne clafoutis z pomidorami

Obiady, Przekąski, Przepisy, Vege, Warzywa
Opis

wytrawne clafoutis z pomidorami (5)

Clafoutis (czyli z grubsza rzecz biorąca zapiekane ciasto naleśnikowe z nadzieniem- lekkie i „puchate”) kojarzy się przede wszystkim z deserami- dodatkiem czereśni czy wiśni. Ja postawiłam na wersję wytrawną, świetną na lekki obiad w ciepły dzień.

wytrawne clafoutis z pomidorami (6)

Do pieczenia użyłam małych pomidorków koktajlowych, świetnie pasującego do nich tymianku i szalotki zeszklonej na oliwie. Możecie jednak śmiało eksperymentować  z innymi składnikami, te twardsze (jak np. papryka) proponuję jednak najpierw poddusić do miękkości.

wytrawne clafoutis z pomidorami (1)

Proporcje na naczynie do zapiekania o średnicy ok. 25 cm

Drobno posiekaną szalotkę zeszklij na oliwie.

Wymieszaj składniki ciasta- mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz, mleko i jajka na gładkie ciasto. Dodaj szalotkę.

Na dnie naczynia ułóż pomidorki, na nich tymianek. Zalej ciastem, na wierzchu- ser. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC na ok. 30 minut, do zarumienienia wierzchu. Po wyjęciu z pieca odczekaj kilka minut przed podaniem dania.

-->