Przepisy
Agaty

Galette z brzoskwiniami i malinami

Ciasta, Owoce, Przepisy – blog kulinarny
Opis

Aż wstyd się przyznać, ale całe ciasto starczyło nam tylko na jedno posiedzenie przy kawie. Nie wiem czy to kwestia dojrzałych owoców czy delikatnego ciasta kruchego, jedno jest pewne- ten deser wart jest małego obżarstwa!

Galette z brzoskwiniami i malinami (4)

Do przygotowania możecie użyć dowolnych owców, w zasadzie sprawdzą się każde sezonowe- morele, truskawki, a nawet jabłka.

Galette z brzoskwiniami i malinami (3)

Muszę tu jeszcze wspomnieć o cieście. Jest niewiarygodnie kruche, rozdziela się na subtelne 'listki’ (prawie jak francuskie). Aby jednak udało się idealnie, musicie robić je błyskawicznie (najlepiej robotem kuchennym) i używać przy tym zimnych składników.

Galette z brzoskwiniami i malinami (5)

Brzoskwinie pokrój w ósemki, wymieszaj z mąką ziemniaczaną, cukrem, sokiem z limonki. Na koniec dodaj maliny, delikatnie połącz.

Ciasto rozwałkuj na kształt okręgu o grubości ok.5 mm. Na środku ułóż owoce, brzegi ciasta zawiń do środka, pozostawiając na środku „okienko” z owocami. Posmaruj roztrzepanym jajkiem, obsyp cukrem (1-2 łyżeczki).

Piecz w temp. 180 oC ok. 45 minut, do zezłocenia. Przed podaniem lekko ostudź (aby soki z owoców związały).

 

-->