Przepisy
Agaty

Pasta kanapkowa z groszku/bobu

Przepisy – blog kulinarny

pasta z groszku na toście z jajkiem w koszulce

Kiedy nudzi się kanapka z (nawet najlepszym) serem czas zacząć miksować sobie pasty kanapkowe. To super rozwiązane na śniadanie czy zdrową przekąskę. Pasta jest w dużej mierze roślinna (tą dzisiejszą przygotowałam na bazie groszku)- więc zdrowa, super do chleba albo podjadana ze słupkami świeżych warzyw takich jak seler naciowy, marchewka czy papryka.

Pasta z groszku lub bobu

Tak jak wspomniałam, dziś pokazać chciałam pastę z groszku (lub bobu- bo można ją z powodzeniem przygotować z obu tych strączków). Wykorzystać możecie bób/groszek świeży lub mrożony. W obu przypadkach strączki trzeba najpierw ugotować. Z groszkiem jest trochę mniej roboty, bo nie wymaga obierania. Z bobu wypada po jego ugotowaniu zdjąć skórkę, która jest lekko twarda. Wybór zostawiam więc Wam :)

Jak widzicie na zdjęciach, do grzanek z groszkową pastą podałam jeszcze jajko w koszulce. W takim zestawie smakuje obłędnie!

grzanki z pastą z zielonego groszku

Nasze ulubione pasty do pieczywa:

Na blogu znajdziecie całkiem sporo pomysłów na przygotowanie roślinnej pasty kanapkowej, oto kilka naszych ulubionych:

Dzisiejsza zielona pasta jest super łatwa w przygotowaniu i składa się w zasadzie tylko z 3 składników. To groszek/bób, cebula i serek kremowy, naturalny typu „Philadelphia”- jaki kupicie w zasadzie każdym sklepie, zwykle w płaskim, prostokątnym pudełeczku.

Aby groszkowa pasta smakowałam jak najlepiej, warto spędzić trochę czasu nad cebulą. Musi być zupełnie miękka i nie może się przyrumienić. Wrzucam więc drobno posiekaną cebulę na olej/oliwę, lekko solę i smażę na małym ogniu. Po kilku minutach dolewam ok. 1/4 szklanki wody i tak ją duszę. Potem wystarczy ostudzić, dodać groszek, serek i wszystkie składniki zmiksować. Na koniec dodaję tylko szczyptę soli, pieprzu i już można jeść pyszną pastę kanapkową!

zielony groszek na patelni z cebulą