Przepisy
Agaty

Kanapkowa pasta z marchewki i dyni

Dodatki, Przekąski, Przepisy – blog kulinarny, Śniadania, Vege, Warzywa

kanapkowa-pasta-z-marchewki-i-dyni-3

Szczerze- tą pastę uwielbiają wszyscy, nawet osoby, który nie lubią marchewki. To chyba najlepiej o niej świadczy, prawda? ;)

kanapkowa-pasta-z-marchewki-i-dyni-7 kanapkowa-pasta-z-marchewki-i-dyni-6

Pieczone warzywa to zupełnie inna jakość smaku- jest intensywny, bogaty, aż słodki. Marchew i dynię pieczemy, aż miejscami lekko się skarmelizuje, będzie przepyszna! Czosnek zaś układam na blaszce w łupinkach. Gdy się upiecze, będzie miękki, o kremowej konsystencji. Straci też swoją intensywność na rzecz lekkiego, czosnkowego aromatu.

kanapkowa-pasta-z-marchewki-i-dyni-5

Pasta jest idealna do pieczywa czy jako gęsty dip do przegryzania z grzankami czy paluszkami grissini. Lubię, gdy jest lekko pikantna. Podaję ją skropioną oliwą z chili, a doprawiam harissą (pastą z chili, czosnku, kminu…) lub ostrą pasta curry. Słodko-ostre nuty świetnie się dopełniają!

kanapkowa-pasta-z-marchewki-i-dyni-4