Kanapkowa pasta z marchewki i dyni
Szczerze- tą pastę uwielbiają wszyscy, nawet osoby, który nie lubią marchewki. To chyba najlepiej o niej świadczy, prawda? ;)
Pieczone warzywa to zupełnie inna jakość smaku- jest intensywny, bogaty, aż słodki. Marchew i dynię pieczemy, aż miejscami lekko się skarmelizuje, będzie przepyszna! Czosnek zaś układam na blaszce w łupinkach. Gdy się upiecze, będzie miękki, o kremowej konsystencji. Straci też swoją intensywność na rzecz lekkiego, czosnkowego aromatu.
Pasta jest idealna do pieczywa czy jako gęsty dip do przegryzania z grzankami czy paluszkami grissini. Lubię, gdy jest lekko pikantna. Podaję ją skropioną oliwą z chili, a doprawiam harissą (pastą z chili, czosnku, kminu…) lub ostrą pasta curry. Słodko-ostre nuty świetnie się dopełniają!
Proszę o wyjaśnienie o jaką ilość dyni w przepisie chodzi.2 dynie wydaje mi się b. dużo. Będę bardzo wdzięczna za szybką odpowiedź, bo przepis wydaje się super . Uwielbiam takie pasty do pieczywa. Pozdrawiam