Przepisy
Agaty

Kanapkowa pasta z batatów i soczewicy

Pieczywo, Przekąski, Przepisy – blog kulinarny, Śniadania, Vege, Warzywa

Kiedy na prawym ramieniu wisi kilkumiesięczne dziecko, kuchnia musi stać się prostsza- bo stać z zajętą ręką to jakoś można, ale gotowanie staje się nieco bardziej skomplikowane :) Dlatego i przepisy idą w stronę jak najmniejszej ilości składników, bez ubytku dla smaku- oczywiście!

Dziś przepis na wegańską (warzywną, bez nabiału) pastę kanapkową. Bo ile można jeść żółtego sera?! Oczywiście nie ograniczajmy jej jedzenia wyłącznie do szkolnych kanapek, bo świetnie sprawdzi się na przykład na przyjęciu, podana ze słupkami świeżych warzyw, kapką dobrej oliwy albo chrupiącymi kawałkami grzanek.

Do przygotowania tej pasty wybrałam słodkie ziemniaki (dzięki temu jest bardzo kremowa i puszysta), czerwoną soczewicę (krótko i łatwo się rozgotowuje) oraz trochę pikantnych dodatków- według upodobania. I warzywna pasta kanapkowa gotowa!