Przepisy
Agaty

Pankejki jaglane – tylko 3 składniki !

Naleśniki & placuszki, Przepisy – blog kulinarny, Śniadania

Szczerze mówiąc, kiedy wzięłam się za przygotowywanie tych placuszków plan był taki, że będzie to śniadanie dla mojej małej (7- miesięcznej) córeczki. Okazało się jednak, że cała rodzina chciała je zjeść- takie wyszły pyszne- delikatne, idealne na śniadanie!

Do przygotowania tych jaglanych pankejków wykorzystałam płatki jaglane- kupicie je w prawie każdym sklepie spożywczym. Płatki jaglane gotują się szybciej od kaszy jaglanej, a że rano każda minuta jest cenna, płatki są moim faworytem :)

Tak więc w placuszkach mamy ugotowane na miękko płatki jaglane, banana i jajka. Kropka. Aby smak był odrobinę bardziej wyrazisty, możecie dodać szczyptę soli i łyżkę jogurtu naturalnego (greckiego lub roślinnego). Potem tylko zmiksowanie składników i gotowe ciasto może trafić na rozgrzaną, suchą (bez tłuszczu) patelnię. Dwie minuty i śniadanie trafia na stół!

Jeśli nie macie płatków jaglanych, możecie wykorzystać kaszę. Przelejcie ją przed gotowanie wrzątkiem, a następnie ugotujcie do miękkości. W razie konieczności- jeśli ciasto okazałoby się zbyt gęste- dodajcie do niego nieco wody.