Przepisy
Agaty

Cytrynowa tarta jogurtowa

Ciasta, Desery, Przepisy – blog kulinarny, Święta, Tarty

Wygląda jak sernik, smakuje jak sernik czyli to musi być… ciasto jogurtowe:)

W tytule nazwałam pierwotnie to ciasto „sernikiem”, bo wydaje mi się, że jest najbardziej do niego podobne. Ale w zasadzie tarta czyli kruche ciasto wypełnione masą jogurtową.  Wykorzystałam w tym przepisie gęsty jogurt grecki (żaden tam odtłuszczony! ;) i sporo cytrynowego aromatu w postaci skórki cytrynowej i soku z cytryny, które nadają deserowi orzeźwiające nuty.

Jogurtowy „sernik” należy przygotowywać etapami tzn. podpiec na złoto spód z kruchego ciasta- serdecznie polecam TEN przepis /klik/ na maślane kruche ciasto (jest absolutnie niezawodny!), a następnie przygotować masę jogurtową. Na szczęście to nic trudnego, wystarczy tylko połączyć w misce wszystkie składniki i wylać na upieczone ciasto.

Jak upiec idealne ciasto kruche?

Przy okazji pamiętajcie, o małym tricku, który pozwala upiec kruche ciasto o ładnym kształcie i formie. Najlepiej jest schłodzić przed pieczeniem foremkę wylepioną ciastem, a dodatkowo położyć na surowym cieście papier do pieczenia i obciążyć go np. suszoną fasolą. Po kwadransie obciążenie zdejmujemy i dopiekamy ciasto, aby miało ładny kolor i było chrupiące. Przed nalaniem masy jogurtowej warto kruchy spód lekko ostudzić.

Moją cytrynową tartę jogurtową podałam bez żadnych dodatków (oprócz cukrowych kwiatków- chciałam nadać mu wiosenny i wielkanocny klimat), możecie jednak podać je ze świeżymi truskawkami alb

o malinami- będzie pyszne!