Cytrynowa tarta jogurtowa
Wygląda jak sernik, smakuje jak sernik czyli to musi być… ciasto jogurtowe:)
W tytule nazwałam pierwotnie to ciasto „sernikiem”, bo wydaje mi się, że jest najbardziej do niego podobne. Ale w zasadzie tarta czyli kruche ciasto wypełnione masą jogurtową. Wykorzystałam w tym przepisie gęsty jogurt grecki (żaden tam odtłuszczony! ;) i sporo cytrynowego aromatu w postaci skórki cytrynowej i soku z cytryny, które nadają deserowi orzeźwiające nuty.
Jogurtowy „sernik” należy przygotowywać etapami tzn. podpiec na złoto spód z kruchego ciasta- serdecznie polecam TEN przepis /klik/ na maślane kruche ciasto (jest absolutnie niezawodny!), a następnie przygotować masę jogurtową. Na szczęście to nic trudnego, wystarczy tylko połączyć w misce wszystkie składniki i wylać na upieczone ciasto.
Jak upiec idealne ciasto kruche?
Przy okazji pamiętajcie, o małym tricku, który pozwala upiec kruche ciasto o ładnym kształcie i formie. Najlepiej jest schłodzić przed pieczeniem foremkę wylepioną ciastem, a dodatkowo położyć na surowym cieście papier do pieczenia i obciążyć go np. suszoną fasolą. Po kwadransie obciążenie zdejmujemy i dopiekamy ciasto, aby miało ładny kolor i było chrupiące. Przed nalaniem masy jogurtowej warto kruchy spód lekko ostudzić.
Moją cytrynową tartę jogurtową podałam bez żadnych dodatków (oprócz cukrowych kwiatków- chciałam nadać mu wiosenny i wielkanocny klimat), możecie jednak podać je ze świeżymi truskawkami alb
o malinami- będzie pyszne!
Droga Agatko!
Wczoraj zrobilam Twoja tarte cytrynowa i jestem rozczarowana ,dlaczego warstwa jogurtowa wyszla mi gumowa!??Blagam ratuj,co ja robie nie tak?
pozdrawiam Agnieszka