Przepisy
Agaty

Grzanki z ciecierzycą i jajkiem

Jajka, Pieczywo, Przekąski, Przepisy – blog kulinarny, Śniadania

Dzisiejszy pomysł na ciepłe śniadanie to nawiązanie do klasycznego angielskiego śniadania. Nawet jeśli nie było Wam dane odwiedzić Wielkiej Brytanii, na pewno spotkaliście się w restauracyjnym czy hotelowy menu z pozycją „angielskie śniadanie”. To pożywna porcja pomidorów na ciepło, kiełbasek, boczku, pieczarek i tostów w połączeniu z fasolką w sosie pomidorowym. Teraz widzicie więc, skąd moja inspiracja.

Wiem, że nasze polskie śniadania to częściej bułeczka z twarogiem lub jajecznica, ale wierzcie mi, gdy chłód za oknem, takie danie na ciepło jedzone o poranku to prawdziwa poezja :)

Samą ciecierzycę w sosie pomidorowym przygotować możecie wcześniej i rano tylko podgrzać ją na patelni, do tego grzanki z tostera, jajko i gotowe! Jeśli zaś o poranku szkoda Wam czasu na takiego gotowanie, zjedzcie grzanki z ciecierzycą na ciepłą kolację.

Przy okazji, nie oszukujmy się, do przygotowania tego dania wybierzemy pewnie ciecierzycę w słoiku/puszce- już gotową- i nic w tym złego! Jeśli jednak masz w domu suszoną ciecierzycę, namocz ją przed gotowaniem (najlepiej przez całą noc w wodzie), a następnie zalej świeżą wodą i gotuj (bez żadnych dodatków) do miękkości (aż ziarenko chwycone między palce da się łatwo rozgnieść na miazgę).

Druga sprawa: pomidory. Wykorzystałam passatę pomidorową, jednak w sezonie pokusić się można (a wręcz należy!) o użycie świeżych pomidorów. Wystarczy pokroić je w kostkę (ok. 3 duże sztuki) i przesmażyć na odrobinie oliwy, aż się rozpadną na prawie jednolity sos.

Kolejna sprawa: dodatki. Ciecierzycę podać możecie w wersji „wege”, jak zrobiłam to ja, albo wzbogacić ją podsmażonym boczkiem, kiełbasą czy pikantnym chorizo.

Proporcje na 2 porcje.