Przepisy
Agaty

Kuchnia Polska-potrawy regionalne

Różności

Zanim skoczę do kuchni, żeby przygotować coś na sylwestrowy wieczór, jeszcze kilka słów o kolejnej książce kucharskiej z mojej świątecznej serii – „Kuchni polskiej-potrawy regionalne” Hanny Szymanderskiej.

 

Zacznę z grubej rury i od razu powiem (napiszę…), że powinna znaleźć się w każdym domu. Serio!

To prawdziwe kompendium wiedzy ze świetnymi klasycznymi przepisami, ale i uwspółcześnionymi wersjami znanych potraw.

Dodam, że nie jest to bynajmniej wydanie kieszonkowe, książka waży prawie dwa kilo! :)

 

Wierzcie mi, że czytałam ją z szeroko otwartą buzią, tyle tu nieznanych mi potraw i składników, których nie było mi dane używać w kuchni. Świetne góralskie kluseczki z bryndzy, wariacje na temat kresowych blinów, a także duszone na maśle rzodkiewki i sposoby kandyzowania arcydziegla. Są też naturalnie „podstawy” konfitury, zrazy, duszone mięsa, choć mi najbardziej podobają się przepisy na przetwory: marynaty i nalewki. To niesamowite, jak różna jest kuchnia w poszczególnych regionach kraju!

 

Jestem pewna, że Książka stanie się klasykiem, choć nie jest to publikacja łatwa i osoba z małym doświadczeniem w kuchni może sobie z wieloma przepisami nie poradzić. Pani Hanna pisze bowiem CO należy zrobić, nie mówiąc JAK to zrobić. Wystarczy być jednak przyzwoicie dobrą kucharką (kucharzem), żeby poradzić sobie z każdą recepturą, których przedstawione są setki!

 

Jednym słowem polecam ją z całego serca!

 

A na koniec najprzyjemniejsze:

 

Składam Wszystkim życzenia szczęśliwego Nowego Roku! 
Bawcie się świetnie w tą szaloną noc! 
Uściski,
agata