Drożdżowe placuszki z twarogiem

Obudziłam się, a za oknem śnieg! Pierwsze dni grudnia, trzeba zapomnieć o jesiennym ciepełku i przestawić się na tryb zimowy. A to oznacza wszystko, co najlepsze: zimą rozpieszczam się kulinarnie!

Zaczynamy od ulubionego śniadania. Lekko słodkie, lekkie, drożdżowe placuszki z twarogiem. Podaj je po prostu z cukrem pudrem lub (w wersji de lux) z kleksem domowych, wiśniowych konfitur. To połączenie tak dobre, że wystąpić może także w roli ciepłego podwieczorka.

Przygotowanie tych racuchów to „bułka z masłem”. Nie trzeba nic wyrabiać, wystarczy wrzucić składniki do miski, wymieszać i chwilkę odczekać, aż drożdże zaczną robić swoje!
Z podanych proporcji uzyskacie ok.12 placuszków. Najlepiej smakują podane na ciepło, od razu z patelni.




w składnikach brakuje drożdży :-)