Przepisy
Agaty

Korzenne ciasto marchewkowe

Boże Narodzenie, Ciasta, Desery, Przepisy – blog kulinarny

korzenna-babka-marchewkowa-2

6 grudnia minął, to taka trochę magiczna, przedświąteczna data. Startujemy więc z przepisami w kategorii „Idą Święta”.  Na pierwszy ogień idzie świetna alternatywa dla klasycznego piernika. Świetna, bo do zrobienia w 5 minut (plus czas na potarcie marchewek:). Bez miksera.

korzenna-babka-marchewkowa-4

To ciasto bardzo aromatyczne, niezwykle pięknie pachnące korzeniami (mój patent to połączenie mielonych: cynamonu, goździków i ziela angielskiego- dzięki temu smak jest wielowymiarowy, znacznie bogatszy niż przy użyciu samego cynamonu). Zawartość oleju powoduje, że długo pozostaje świeże.

korzenna-babka-marchewkowa-1

Jako polewy użyłam kwaśnej śmietanki dosłodzonej cukrem pudrem, ale to już dodatek opcjonalny :)

Proporcje na klasyczną formę na babkę „z kominkiem”.

Jeśli chcecie, by babka miała bardziej klasyczny, „piernikowy” kolor, dodajcie do ciasta łyżkę ciemnego kakao.

****
Więcej świątecznych przepisów znajdziecie wpisując „Boże Narodzenie” w wyszukiwarkę na blogu lub klikając w TEN link.

Zapraszam też do sięgnięcia po darmowy, bożonarodzeniowy e-book, jaki stworzyłam da Was jakiś czas temu. Tam inne  świąteczne przepisy! Oto LINK do niego.

Miłej lektury, udanego gotowania!

okladka