Korzenne ciasto marchewkowe
6 grudnia minął, to taka trochę magiczna, przedświąteczna data. Startujemy więc z przepisami w kategorii „Idą Święta”. Na pierwszy ogień idzie świetna alternatywa dla klasycznego piernika. Świetna, bo do zrobienia w 5 minut (plus czas na potarcie marchewek:). Bez miksera.
To ciasto bardzo aromatyczne, niezwykle pięknie pachnące korzeniami (mój patent to połączenie mielonych: cynamonu, goździków i ziela angielskiego- dzięki temu smak jest wielowymiarowy, znacznie bogatszy niż przy użyciu samego cynamonu). Zawartość oleju powoduje, że długo pozostaje świeże.
Jako polewy użyłam kwaśnej śmietanki dosłodzonej cukrem pudrem, ale to już dodatek opcjonalny :)
Proporcje na klasyczną formę na babkę „z kominkiem”.
Jeśli chcecie, by babka miała bardziej klasyczny, „piernikowy” kolor, dodajcie do ciasta łyżkę ciemnego kakao.
****
Więcej świątecznych przepisów znajdziecie wpisując „Boże Narodzenie” w wyszukiwarkę na blogu lub klikając w TEN link.
Zapraszam też do sięgnięcia po darmowy, bożonarodzeniowy e-book, jaki stworzyłam da Was jakiś czas temu. Tam inne świąteczne przepisy! Oto LINK do niego.
Miłej lektury, udanego gotowania!
Pani Agato zrobiłam ciasto marchewkowe jednak uważam że zdecydowanie w przepisie jest za dużo cukru (prawie tyle co mąki) Dałam niebo mniej a i tak jest strasznie słodkie. Proszę zweryfikować ilość cukru. Dałabym też więcej przypraw.