Przepisy
Agaty

Grzanki z figami w sosie balsamicznym i burratą

Kuchnie świata, Owoce, Przekąski, Przepisy
Opis

 

Nie chcę dołączać do chóru narzekających na jesienną aurę, smuci jednak się człowiek ogromnie gdy tylko wyjrzy za okno.  Na szczęście jest niezawodna metoda na poprawę humoru- „coś” pysznego!

 

Moje dzisiejsze „coś pysznego” to bardzo prosta grzanka (przygotowana na oliwie), na niej słuszny kawałek burraty (może być też „zwykła” mozzarella) i gorące, podsmażone figi (teraz trwa sam szczyt sezonu na te pyszne owoce!) polane słodko- kwaśnym sosem balsamicznym. Ten zestaw smaków doskonale się uzupełnia! Mleczny, łagodny ser kontrastuje z intensywną glazurą balsamiczną, a słodycz fig podbija oba smaki. Przystawka idealna!

 

Podaję proporcje na 2 głodne osoby :)

 

Gigi pokrój w ćwiartki, usmaż z każdej strony na stopionym maśle. Odłóż (pod folią aluminiowa, żeby nie ostygły).

Na tą samą patelnię wlej ocet balsamiczny i miód. Gotuj na sporym ogniu, aż płyn odparuje i powstanie gęsty sos.

Na każdej grzance połóż połówkę burraty, na niej- ćwiartki fig. Polej sosem balsamicznym , posyp listkami tymianku i świeżo mielonym pieprzem. Podawaj od razu.

-->