Przepisy
Agaty

Grzanki z figami w sosie balsamicznym i burratą

Kuchnie świata, Owoce, Przekąski, Przepisy – blog kulinarny
Opis

 

Nie chcę dołączać do chóru narzekających na jesienną aurę, smuci jednak się człowiek ogromnie gdy tylko wyjrzy za okno.  Na szczęście jest niezawodna metoda na poprawę humoru- „coś” pysznego!

 

Moje dzisiejsze „coś pysznego” to bardzo prosta grzanka (przygotowana na oliwie), na niej słuszny kawałek burraty (może być też „zwykła” mozzarella) i gorące, podsmażone figi (teraz trwa sam szczyt sezonu na te pyszne owoce!) polane słodko- kwaśnym sosem balsamicznym. Ten zestaw smaków doskonale się uzupełnia! Mleczny, łagodny ser kontrastuje z intensywną glazurą balsamiczną, a słodycz fig podbija oba smaki. Przystawka idealna!

 

Podaję proporcje na 2 głodne osoby :)

 

Gigi pokrój w ćwiartki, usmaż z każdej strony na stopionym maśle. Odłóż (pod folią aluminiowa, żeby nie ostygły).

Na tą samą patelnię wlej ocet balsamiczny i miód. Gotuj na sporym ogniu, aż płyn odparuje i powstanie gęsty sos.

Na każdej grzance połóż połówkę burraty, na niej- ćwiartki fig. Polej sosem balsamicznym , posyp listkami tymianku i świeżo mielonym pieprzem. Podawaj od razu.

-->