Przepisy
Agaty

Quiche Lorraine … bez ciasta

Jajka, Kuchnie świata, Przepisy – blog kulinarny, Tarty

Bardzo lubię wszelkie quiche i tarty (ba, nawet doczekały się na blogu osobnej kategorii z przepisami tylko na nie: O TU). Ich przygotowanie nie jest skomplikowane, a dodatki smakowe mogą być w zasadzie dowolne. Najwięcej czasu i wprawy wymaga przygotowanie kruchego ciasta, aby było lekkie i maślane. Do tego czas na jego schłodzenie i robi się dłuższa kulinarna zabawa.

Dlatego dziś przychodzę w wybawieniem, oto (prawie) klasyczny Quiche Lorraine- boczek, por dla wzmocnienia smaku, jajeczna masa. No właśnie, dziś upieczemy ją bez żadnego spodu. W ten sposób uzyskamy danie trochę na wzór frittaty- jajeczny placek z dodatkami. Wspaniałe rozwiązanie na szybką kolację na ciepło, gdy wpada kilku niezapowiedzianych gości. Z miską sałaty smakuje wprost wspaniale!

Czas pieczenie tego dania zależeć będzie w największej mierze od naczynia, jakiego użyjecie. Ja wybrałam prostokątną foremkę do tarty o wymiarach ok. 20×25 cm, quiche miał ok. 2 cm wysokości. Możecie go przygotować jednak np. w indywidualnych foremkach na muffinki i każdemu podać taką małą, wytrawną babeczkę.