Sezonowa pizza warzywna z serem halloumi
Nazwałam ten przepis „pizzą”, ale mogłabym też „pide” (to taki turecki placek z dodatkami). Idea jest bowiem taka sama: wytrawne drożdżowe ciasto, a na nim dodatki. Prawdziwie wakacyjne połączenie smaków, bo do wypieku wykorzystałam to, co akurat rośnie jak szalone: kolorową paprykę oraz cukinię.
Jak się pewnie domyślacie, użyć możecie w zasadzie dowolnych warzyw, w zależności od tego, kiedy za tą „pizzę” się weźmiecie. Farsz aż prosi się o dodatek bakłażanów, ale może być też wersja ze szpinakiem, brokułami, pomidorami czy mięsna, a do tego ulubione sery- od fety, przez żółte, po intensywne w smaku pleśniowe.
Jako dodatek do warzyw (cukinii, cebuli, papryki) wykorzystałam słony ser halloumi, który najlepiej smakuje podany na ciepło, świetnie się więc sprawdza w takiej pieczonej przekąsce.
Z podanych proporcji upiekłam dwie długie „pizze”/pide, które zajęły klasyczną blachę z piekarnika.