Przepisy
Agaty

Serowa tarta z pomidorami

Przepisy, Tarty, Vege, Warzywa
Opis

Bardzo lubię wszelkie tarty i quiche, bo można do nich dodać w zasadzie dowolne składniki, jakie akurat mamy w lodówce, świetnie sprawdzają się gdy wpadają niezapowiedziani goście, a do tego świetne smakują tak podane na ciepło, od razu po upieczeniu, jak i na zimno, kiedy zabieracie je na drugie śniadanie do pracy.

Do przygotowania tarty, szczególnie tej „na szybko” wybieram najczęściej ciasto francuskie (można kupić gotowe, naprawdę smaczne przygotowane na bazie prawdziwego masła, a nie wyłącznie tłuszczu palmowego).

Tak więc zapraszam dziś na tartę, której wypełnieniem jest masa serowa przygotowana na bazie mlecznej, delikatnej w smaku ricotty i intensywniejszego parmezanu. Do tego pomidory. Wybierzcie te mięsiste, wtedy nadzienie zachowa dobrą konsystencję. Świetnie sprawdzą się tu też małe, pełne smaku pomidorki koktajlowe. Masę wzbogacić możecie ulubionymi ziołami, świeża bazyli czy pietruszka będą bardzo pasować do smaku całości.

Tartę upiekłam w foremce ok. 20×25 cm.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC i piecz ok. 15 minut, aż ciasto lekko się zarumieni. Wyjmij z pieca i ciasto na spodzie tarty (za pomocą np. grzbietu łyżki) dociśnij do dna foremki, aby spód stał się zupełnie płaski.

W misce połącz ricottę z jajkiem i tartym parmezanem. Możesz masę doprawić lekko do smaku, dodać posiekane zioła itp. Wyłóż ją na wcześniej podpieczony spód tarty. Na wierzchu ułóż plastry pomidora. Oprósz świeżo mielonym pieprzem.

Tartę wstaw ponownie do piekarnika i zapiekaj, aż masa się zetnie i lekko zezłoci od góry, piecz ok. 20 minut. Podawaj na ciepłą lub schłodzoną.

-->