Przepisy
Agaty

Pieczony omlet na słodko aka ciasto z patelni

Ciasta, Desery, Przepisy – blog kulinarny

Sprawa wygląda następująco: wszystkie składniki mieszasz po prostu w misce. W piekarniku nagrzewasz patelnię, a potem czekasz kwadrans i gotowe ciasto ląduje na stole. Brzmi super, prawda?!

Fakt, muszę przyznać, że niektórzy ten wypiek nazwaliby raczej „omletem”, ale w niczym nie ustępuje on klasycznemu ciastu z owocami, więc nazwanie go „ciastem prawdziwym” uważam za jak najbardziej zasadne!

Moje „ciasto z patelni” przygotowałam z dodatkiem malin, mylę jednak, że w wersji z wiśniami zwalałoby po prostu z nóg! Deser podałam z gęstym jogrutem greckim i świeżymi owocami. Podany lekko jeszcze ciepły, z gałką lodów waniliowych na pewno długo pozostanie w Waszej pamięci!

Z podanych proporcji przygotujecie ciasto na patelni o średnicy ok.25 cm.