Przepisy
Agaty

Bakłażany à la parmigiana

Przepisy – blog kulinarny
Opis

Parmigiana di Melanzane czyli włoska zapiekanka z bakłażanów, z mozzarellą i sosem pomidorowym. Brzmi pysznie, prawda? I tak też smakuje, wyśmienicie jak na dnie prosto z Italii przystało.

Muszę przyznać, że jest przy niej trochę pracy, bo każdy krążek bakłażana obsmażyć należy najpierw na oliwie. Mówi się, że to właśnie oliwie bakłażany zawdzięczają swój wyśmienity smak, jednak dziś chciałabym pokazać wersję „fit” tego przepisu. Mniej kalorii, równie dużo smaku, a i pracy mniej- bo bakłażany upieczone są w piekarniku. Całość robi się więc w zasadzie sama!

Do przygotowania mojej wersji parmigiany wykorzystałam malutkie bakłażany z mojego ogródka, naturalnie tak samo przygotować możecie klasyczne, duże sztuki- nieco dłużej będą się piekły, aby miąższ stał się miękki, to jedyna różnica.

Parmigiana przygotowana z małych bakłażanków to świetna przystawka, duże sztuki sprawdzą się znakomicie na wegetariański obiad.

W tym czasie przygotuj sos. Na oliwie zeszklij drobno posiekaną szalotkę, dodaj pokrojone pomidory (lub passatę pomidorową). Smaż na małym ogniu, aż powstanie gęsty sos (pomidory możesz wcześniej obrać ze skórki, jeśli Ci przeszkadza). Dopraw do smaku.

Mozzarellę pokrój w plastry.

Bakłażany przełóż na blaszce miąższem do góry. Na wierzchu ułóż porcję sosu pomidorowego, na nim mozzarellę i posyp parmezanem. Wstaw pod grill piekarnika (ok.220 oC) i zapiecz, aż sos się stop i lekko zarumieni. Podawaj skropione oliwą, ze świeżymi listkami bazylii.

-->