Przepisy
Agaty

Ciasto z wiśniami (albo co tam za owoce masz pod ręką;)

Ciasta, Desery, Owoce, Przepisy – blog kulinarny
Opis

Lato kojarzy mi się właśnie z takimi prostymi ciastami – ciastami z owocami. Na wierzchu układam to, co akurat mam w kuchni, albo przyniosłam z ogrodu. Czasem wiśnie (taką wersję lubię najbardziej!), często borówki, maliny czy jeżyny.

Samo ciasto może mieć w sobie aromat waniliowy, migdałowy (świetnie komponuje się ze smakiem wiśni!) albo otartą skórkę z cytryny.

Ciasto upiec możecie  w dowolnej foremce, proponuję jednak aby nie było zbyt wysokie- może się wtedy zdarzyć, że za długo będziemy je piec, a wtedy może w piekarniku wyschnąć. Proponuję więc okrągłą foremkę o średnicy ok. 25 cm.

Wierzch ciasta posypać możecie np. płatkami migdałów lub grubym cukrem.

Połącz mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia.

Ciągle miksując dodawaj do masy na zmianę jajko i mieszankę mąk. Nie miksuj zbyt długo, tylko do połączenia składników.

Ciasto przełóż do wysmarowanej masłem/wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Na wierzchu ułóż owoce.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 40-45 minut. Ciasto podawaj ostudzone.

-->