Omlet- przepis podstawowy
Często mówi się, że w prostocie dań tkwi ich siła, omlet jest na to najlepszym chyba przykładem. W końcu to w zasadzie tylko dwa składniki: jajko i masło, plus odrobina wody, jeśli ja też liczyć. Wszystko trafia na rozgrzaną patelnię, by w sposób magiczny przemienić się w pyszne śniadanie.
Brzmi zbyt dobrze, by było prawdziwe- a jednak! Dobrze przygotowany omlet to istny raj dla podniebienia. Jest delikatny, wilgotny w środku, aż prosi się o ulubione dodatki, a tu pole do popisu jest wielkie, bo omlet sam w sobie neutralny doskonale łączy się ze składnikami tak słodkimi, jak wytrawnymi.
Ja najbardziej lubię włożyć do jego środka, jeszcze na patelni, plaster koziego sera i trochę dobrej szynki (ser dzięki temu cudownie się roztopi!). Wierzch z kolei posypuje mixem posiekanej zieleniny: szczypiorek, natką pietruszki i koperkiem. Od razu śniadanie wydaje się zdrowsze! :)
Naturalnie omlet świetnie sprawdzi się też podany np. z kleksem gęstego jogurtu greckiego i wiśniową konfiturą, albo w wersji słodkiej-minimalistycznej, tylko oprószony cukrem pudrem.
Nie muszę chyba dodawać, że najlepszy omlet to ten jedzony od razu po usmażeniu, na ciepło. Podkreślę też raz jeszcze, że grzechem jest jego zbyt długie smażenie- cały sekret dobrego omletu to jego delikatna, wilgotna struktura. Druga sprawa to dodatek odrobiny wody, sprawia ona, że jajka lepiej się ze sobą łączą, a dodatkowo para wodna powstała w trakcie smażenia unosi masę, dzięki czemu staje się bardziej puszysta. Dzięki temu omlet rozpływa się w ustach!
Składniki na 1 dużą porcję omleta:
-3 jajka
-1 łyżka masła
-1 łyżka wody
-szczypta soli
Krok po kroku:
Rozgrzej patelnię i włóż na nią masło. Gdy się rozpuści, rozprowadź je równomiernie po całej powierzchni naczynia.
Jajka roztrzep widelcem z wodą i szczyptą soli. Mieszankę wlej na patelnię.
Odczekaj 10 sekund, aż jajka lekko się zetną na brzegach, a następnie szpatułką (najwygodniej silikonową) zagarniaj jajka z brzegów do środka, równocześnie ruszaj patelnią, aby w powstałe wolne miejsca wpłynęła nie ścięta jeszcze masa jajeczna.
Po kolejnych 15-30 sekundach omlet jest gotowy!
Delikatnie zsuń go na brzeg patelni, aby spadając na talerz zwinął się w luźny rulon.
Podawaj od razu z ulubionymi dodatkami!
Oto omlet idealny!
Zrobiłam dziś i wyszedł przepyszny !!!!