Przepisy
Agaty

Śniadaniowa „pizza” na cieście francuskim

Jajka, Przepisy – blog kulinarny, Śniadania, Vege
Opis

To takie danie na poważne śniadanie. Najbardziej lubię przygotowywać takie „pizze” w weekend. Wieczorem przesmażam warzywa (w zasadzie dowolne, ale mix papryki i cebuli wystarczy), rano tylko hop na gotowe ciasto francuskie, jajko i gotowe!

Oczywiście możecie takie śniadaniowe „zapiekanki” przygotować w wersji „na bogato” dodając pokruszoną fetę czy ulubioną szynkę.

Ze standardowego arkusza gotowego ciasta francuskiego piekę zazwyczaj dwie duże porcje tej „pizzy”, każdą z podwójnym jajkiem na wierzchu. Takie śniadanie od razu postawi Was na nogi!

Z wyciągniętego prosto z lodówki ciasta francuskiego wykrój dwa kwadraty/prostokąty, zawiń wokół ok. 1 cm wyższy brzeg. Ciasto nakłuj widelcem. Na wierzchu rozłóż porcję przesmażonych warzyw tak, aby na środku było wolne miejsce na późniejsze wbicie jajek.

Blaszkę z ciastem wstaw do piekarnika nagranego do 220 oC, piecz ok. 12 minut. Wbij jajka, warzywa posyp sezamem i zapiekaj przez kolejnych ok. 6 minut, aż białko jajka się zetnie. Podawaj na ciepło, posypane natką lub posiekanym szczypiorem. Ja lubię dodatkowo sos chili :)

 

-->