Przepisy
Agaty

Syrniki- twarogowe placuszki

Kuchnie świata, Naleśniki & placuszki, Przepisy – blog kulinarny
Opis

Syrniki (zwane też twarożnikami) to potrawa kuchni rosyjskiej, ukraińskiej, białoruskiej. Placuszki składające się w większości z białego sera, który po usmażeniu staje się pysznie miękki i delikatny. Są świetnym pomysłem na śniadaniowe danie na słodko- idealnie smakują podane z kwaśną śmietaną i słodkimi owocami (np. konfiturą) w zestawie.

Muszę dodać, że syrniki są bardzo sycące (w końcu składają się głównie z twarogu!). 3 zjedzone przeze mnie na śniadanie to absolutny max i jestem najedzona do obiadu ;)

Do ich zrobienia najbardziej lubię używać mielonego twarogu w kostce- nie jest tak wilgotny jak ten z wiaderka, nie kruszy się jak typowy w kostce, a przy tym ciasto na syrniki pozostaje delikatne, elastyczne i łatwe do formowania.

Z proporcji usmażycie ok. 10 syrników, każdy o średnicy ok. 10 cm.

 

Łyżką nabieraj porcję ciasta, przełóż na talerz z mąką, obtocz. Rękoma delikatnie uformuj okrągły placuszek, gruby na ok. 1,5 cm. Otrzep nadmiar mąki.

Placuszki układaj na patelni z rozgrzanym olejem, smaż na złoto z obu stron, na rozgrzanym oleju.

Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami np. kwaśną śmietaną i konfiturą owocową.

-->