Syrniki- twarogowe placuszki
Syrniki (zwane też twarożnikami) to potrawa kuchni rosyjskiej, ukraińskiej, białoruskiej. Placuszki składające się w większości z białego sera, który po usmażeniu staje się pysznie miękki i delikatny. Są świetnym pomysłem na śniadaniowe danie na słodko- idealnie smakują podane z kwaśną śmietaną i słodkimi owocami (np. konfiturą) w zestawie.
Muszę dodać, że syrniki są bardzo sycące (w końcu składają się głównie z twarogu!). 3 zjedzone przeze mnie na śniadanie to absolutny max i jestem najedzona do obiadu ;)
Do ich zrobienia najbardziej lubię używać mielonego twarogu w kostce- nie jest tak wilgotny jak ten z wiaderka, nie kruszy się jak typowy w kostce, a przy tym ciasto na syrniki pozostaje delikatne, elastyczne i łatwe do formowania.
Z proporcji usmażycie ok. 10 syrników, każdy o średnicy ok. 10 cm.
Wygladaja nieziemsko i chcialabym sprobowac zrobic. Mam jedno pytanie, ile sztuk placuszkow wychodzi z podanych skladnikow?