Agaty
Przepis
- drożdże instant - 2 łyżki
- cukier - 1/2 szklanki
- mleko - 1 i 1/2 szklanki
- mąka pszenna - 4 i 1/2 szklanki
- masło - 50 g, roztopione
- rodzynki - 1/2 szklanki
- kandyzowana skórka z pomarańczy - 2 łyżki
- sól - 1/4 łyżeczki
- cukier waniliowy - 2 łyżki
- jajko - 2 szt
- lukier - (cukier puder + woda)
Skoro Wielkanoc, to jajka- serdecznie zapraszam więc do zakupu mojego eBooka „Jajem Śniadanie” (klik)- to ponad 90 stron kuchennych tipów i przepisów na idealne śniadanie z jajkami w roli głównej!
***
Mleko lekko podgrzej, dodaj do niego 1/4 szklanki cukru i drożdże. Odstaw na 5 minut w ciepłe miejsce.
Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj resztę cukru i 1 jajko, wlej też drożdże, posól, przypraw cukrem waniliowym, dodaj też roztopione, wystudzone masło. Wyrób gładkie, elastyczne ciasto ( najłatwiej zrobić to robotem kuchennym z 'hakiem’). Po kilku minutach wyrabiania dodaj rodzynki i skórkę. Dokładnie połącz składniki.
Miskę z ciastem przykry folią spożywczą, odstaw na godzinę w ciepłe miejsce (ciasto ma podwoić swoją objętość).
Z ciasta uformuj bułeczki, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na 20 minut. Piekarnik nagrzej do 200 oC. Bułeczki posmaruj na wierzchu rozmąconym jajkiem, piecz ok. 15-20 minut, aż ładnie się zarumienią.
Gdy wystygną polukruj.
-
Gratuluję świetnego oka! :) Faktycznie z przepisu wychodzi ok. 16 bułeczek!
-
Witam, naprawdę pyszne te bułeczki. Mieszkam w Stanach i jestem spragniona dobrych wypieków… Na pewno będę je robiła częściej.
-
Nie dodałam tylko cukru waniliowego, jakoś nie mogę go tu znaleźć, może źle szukałam… Bez niego jednak również były dobre.
-
Następnym razem proszę więc dodać odrobinę ekstraktu waniliowego lub ziarenek z laski wanilii. Będą super! :)
Śliczne. Eleganckie i dostojne. Pewnie smaczne.
-
Tak mi się zdaje :)
a ja mam pytanie co do drożdży, jeżeli dodać świeżych, to ile? i czy zmieniło by to coś w bułeczkach?
-
Nic to nie zmieni, proszę dodać ok. 7 dkg świeżych drożdży. Powodzenia! :)
Mam małe pytanko, co to są drożdże instant? dzięki!
-
Suche, w torebeczce.
Dzisiaj robiłam je po raz trzeci i tak jak przedtem wyszły tak teraz nie…:/ Podczas pieczenia nie urosły:/ Czy może to być zasługa nie świeżych drożdży?
-
Drożdże odpowiadają za wyrośnięcie ciasta, więc bardzo możliwe, że to ich wina!
Oryginalne są z przede wszystkim z rodzynkami i gałką muszkatołową
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
czy dobrze się doliczam na podstawie zdjęć, że z podanych składników wychodzi 16 bułeczek?