Wytrawne gofry z cheddarem i boczkiem
… bo kto powiedział, że gofry są dobre tylko w wersji na słodko? Te, wytrawne, absolutnie podbiły serce całej naszej rodziny! Wyobraźcie sobie tylko super chrupiące gofry (to zasługa sera i jeszcze jednego składnika, o którym piszę poniżej), zapieczone od razu z chrupiącym boczkiem i ulubionymi dodatkami, u nas było guacamole, jajka, szpinak, pomidory. Krótko mówiąc: poezja!
W ogóle wytrawne gofry to super śniadaniowa albo kolacyjna sprawa, szczególnie gdy okaże się, że nie mamy w domu pieczywa=- super zastępują chleb w klasycznej kanapce, a robi się je dosłownie kilka minut- mieszasz ciasto, w tym czasie gofrownic już się grzeje, a potem tylko jakieś 4 minuty smażenia i gofry gotowe!
Wspominałam, że gofry z tego przepisu są wyjątkowo chrupiące, to w dużej mierze dzięki dodatkowi mąki z ciecierzycy, która idealnie poprawia strukturę gofrów. Oczywiście możecie użyć też tylko klasycznej mąki pszennej, ale jak raz dodacie mąkę z ciecierzycy do gofrów, nie będziecie chcieli jeść żadnych innych!
Z podanych proporcji uzyskacie ok. 1/2 litra ciasta, ilość usmażonych gofrów zależy oczywiście od wielkości gofrownicy.
Gofry (naturalnie!) najlepiej smakują jedzone na ciepło. Te wcześniej przygotowane świetnie podgrzewa się w tosterze :)
Przepis wypróbowany od razu. Gofry są świetne. Chrupiące. Te gofry to dla mnie objawienie!!!