Przepisy
Agaty

Spaghetti z sosem ze świeżych pomidorów i burratą

Kuchnie świata, Makarony, Obiady, Przepisy
Opis

Makarony uwielbiam od zawsze, ale niedawny pobyt we Włoszech na nowo rozbudził u  mnie miłość do pasty, makaronu i sera.

Dziś bardzo prosty przepis na makaron w sosie ze świeżych pomidorów (tu uwaga, wybierzcie te naprawdę słodkie- domowe malinowe lub pomidory truskawkowe, daktylowe), z oliwą, serem (wykorzystałam wyjątkową burratę – to mozzarella z bawolego mleka wypełniona śmietanką, wyjątkowo kremowa i pyszna!- oczywiście mozzarella z Waszego sklepiku za rogiem też się nada!

Sos wzbogaciłam przesmażonym chorizzo, chciałam dodać niego pikanterii i coś chrupiącego w sosie. Nic nie stoi na przeszkodzie jednak, aby pominąć tą hiszpańską kiełbasę i przygotować wersję wegetariańską.

Dopełnienie jest (oczywiście!) kilka listków świeżej bazylii. I włoski obiad gotowy!

Proporcje na ok. 3-4 porcje

Dodaj pokrojony w cienkie plasterki czosnek, lekko je podsmaż (uważając, aby nie zbrązowiał!). Dodaj przekrojone na pół pomidory, smaż, aż zaczną się rozpadać.

Dopraw do smaku solą i pieprzem, ewentualnie szczypta cukru.

Makaron ugotuj „al dente” w dużej ilości osolonej wody. Odlej.

Na patelnię z sosem dodaj ciepły makaron. Wymieszaj. Podawaj od razu z listkami świeżej bazylii i serem burrata na wierzchu.

-->