Spaghetti z sosem ze świeżych pomidorów i burratą
Makarony uwielbiam od zawsze, ale niedawny pobyt we Włoszech na nowo rozbudził u mnie miłość do pasty, makaronu i sera.
Dziś bardzo prosty przepis na makaron w sosie ze świeżych pomidorów (tu uwaga, wybierzcie te naprawdę słodkie- domowe malinowe lub pomidory truskawkowe, daktylowe), z oliwą, serem (wykorzystałam wyjątkową burratę – to mozzarella z bawolego mleka wypełniona śmietanką, wyjątkowo kremowa i pyszna!- oczywiście mozzarella z Waszego sklepiku za rogiem też się nada!
Sos wzbogaciłam przesmażonym chorizzo, chciałam dodać niego pikanterii i coś chrupiącego w sosie. Nic nie stoi na przeszkodzie jednak, aby pominąć tą hiszpańską kiełbasę i przygotować wersję wegetariańską.
Dopełnienie jest (oczywiście!) kilka listków świeżej bazylii. I włoski obiad gotowy!
Proporcje na ok. 3-4 porcje