Przepisy
Agaty

Apple Pie – amerykańska szarlotka

Ciasta, Kuchnie świata, Owoce
Opis

apple-pie-1

W (dobrym) apple pie liczą się dla mnie dwie rzeczy- dużo jabłek i absolutnie maślane, chrupiące ciasto. Tylko tyle potrzeba mi do szczęścia w jesienne dni.

apple-pie-4

Jeśli odstawiliście więc gdzieś w kąt liczenie kalorii i diety, zapraszam serdecznie na słuszną porcję wspaniałego ciasta jabłkowego. U nas zniknęło na jednym posiedzeniu :)

apple-pie-2

Proporcje na foremkę o głębokości ok. 10 cm i średnicy ok. 28 cm.

Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Na dużej patelni rozgrzej masło i cukier, dodaj jabłka, sok z cytryny oraz cynamon. Smaż kilka minut, aż owoce lekko zmiękną (nadal muszą jednak pozostać jędrne). Przestudź, połącz z mąką ziemniaczaną.

Ciasto podziel na 2 części. Rozwałkuj na grubość ok.3 mm. Jedną porcją wyłóż dno i boki foremki do pieczenia. Włóż owoce. Drugą częścią ciasta przykryj wierzch. W cieście na wierzchu zrób otwór (np. nożem, aby para wodna z jabłek miała którędy ulecieć). Sklej brzegi ciasta. Jeśli zostały Ci jakieś skrawki ciasta- możesz je powycinać na kształt np. listków i ozdobić nimi wierzch placka. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 0C na ok. 50 minut.

Przed podaniem „apple pie” odczekaj, aż ciasto się przestudzi- będzie łatwiejsze do porcjowania.

-->