Babka kokosowa (świeża i wilgotna!)
Uwielbiam kokosowe desery, przypominają mi wakacyjne klimaty, więc od razu na sercu przyjemniej po zjedzeniu takiej pachnącej tropikami porcji.
Dziś przygotowałam dla Was naprawdę łatwy przepis na ciasto kokosowe- ja piekę je najczęściej w foremce- korytku. Wielkimi jego zaletami (oprócz smaku, naturalnie!) są szybkość przygotowania (nawet miksera nie trzeba brudzić!) i fakt, że ciasto pozostaje świeże przez dobry tydzień! Serio, zapomniałam o kilku kawałkach zamkniętych w plastikowym pojemniku kuchennym i po jakiś 10 dniach … ciasto było prawie tak dobre jak świeżo upieczone- dla mnie to świetny powód, żeby zrobić je ponownie. I to już niedługo!
Opcjonalnie możecie przygotować do tego kokosowego ciasta kokosowy lukier do ozdobienia wierzchu. Wystarczy cukier puder wymieszać z mleczkiem kokosowym (na pewno trochę Wam zostanie na dnie puszki po upieczeniu ciasta), aby uzyskać konsystencję gęstej śmietanki i polać taką polewą placek. Dodatkowo posypać go możecie wiórkami kokosowymi (np. lekko zarumienionymi na suchej patelni). Będzie pysznie!
Bardzo ciekawy przepis i szybki w wykonaniu. Mąkę pszenną zastąpiłam mieszanką bezglutenową i ciasto wyszło pyszne.
Wiórki kokosowe zebrały mi się pośrodku, więc powinnam chyba zrobić ciasto nieco gęstsze (było bardzo rzadkie kiedy wylewałam je do formy).