Przepisy
Agaty

Babka kokosowa (świeża i wilgotna!)

Ciasta, Desery, Przepisy – blog kulinarny

Uwielbiam kokosowe desery, przypominają mi wakacyjne klimaty, więc od razu na sercu przyjemniej po zjedzeniu takiej pachnącej tropikami porcji.

Dziś przygotowałam dla Was naprawdę łatwy przepis na ciasto kokosowe- ja piekę je najczęściej w foremce- korytku. Wielkimi jego zaletami (oprócz smaku, naturalnie!) są szybkość przygotowania (nawet miksera nie trzeba brudzić!) i fakt, że ciasto pozostaje świeże przez dobry tydzień! Serio, zapomniałam o kilku kawałkach zamkniętych w plastikowym pojemniku kuchennym i po jakiś 10 dniach … ciasto było prawie tak dobre jak świeżo upieczone- dla mnie to świetny powód, żeby zrobić je ponownie. I to już niedługo!

Opcjonalnie możecie przygotować do tego kokosowego ciasta kokosowy lukier do ozdobienia wierzchu. Wystarczy cukier puder wymieszać z mleczkiem kokosowym (na pewno trochę Wam zostanie na dnie puszki po upieczeniu ciasta), aby uzyskać konsystencję gęstej śmietanki i polać taką polewą placek. Dodatkowo posypać go możecie wiórkami kokosowymi (np. lekko zarumienionymi na suchej patelni). Będzie pysznie!