Bananowe placuszki- najlepsze na śniadanie!
Chciałam zrobić „coś” na śniadanie. Chwyciłam banana, jajka i … zrobiłam placuszki. To było jakiś miesiąc temu, od tego czasu smażę je co weekend- chyba to już lekkie uzależnienie od tych delikatnych „pankejksów”.
Podaję je z miodem, złotym syropem albo (jak tym razem) z dżemem. Ten z mango jest wprost fenomenalny, a jego kolor od razu poprawia humor!
- banan - 1 szt
- jajko - 2 szt
- jogurt grecki - 2 łyżki
- mleko - 2 łyżki
- mąka pszenna - 4 łyżki (może być również mąka pełnoziarnista)
- proszek do pieczenia - 1/4 łyżeczki
- cynamon - 1/4 łyżeczki
- sól - 1/4 łyżeczki
- olej - do smażenia
W misce dokładnie wymieszaj trzepaczką jajka z jogurtem i mlekiem.
Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i cynamon oraz rozgnieciony widelcem banan.
Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki (gdyby ciasto okazało się zbyt gęste/rzadkie dodaj odrobinę więcej mąki lub mleka).
Na patelni rozgrzej olej, placuszki smaż z obu stron na złoty kolor, podawaj ciepłe.
Alllle pycha! Aż się chce wstać z łóżka i rozpocząć piękny dzień :)
Obowiązkowo na rodzinne śniadanie w sobotni lub niedzielny poranek. Karolka
uwielbiam placuszki z bananów *-* pychotka !!
ja już swoje zrobiłam :) mniam
ale pyszności.
już chyba wiem, co będę jadła w weekend :)
Właśnie je zrobiłam…rewelacja
Mam plan na śniadanie…byle do weekendu :)
Placki są wyśmienite. Obłęd. Głupio zabrzmi, ale to „raj w gębie”. Zrobiłam je, bo stwierdziłam, że skoro uwielbiam placki z jabłuszkami to te też przypadną mi do gustu. A zapach jak je robiłam to przeniósł się z kuchni na cały dom. Cynamon i banany- super smak.
-
Tak, jak Bazyl i Monika potwierdzam – cudowne połączenie i ten smak… :) Kolejny z przepisów , który próbowałam i kolejny rewelacyjny :)
-
Potwierdzam, jest dokładnie tak, jak mówisz ! Pozdrawiam- B.
-
Ale fajnie, że smakują! Pozdrawiam!
Koniecznie muszę je upiec w weekend- ale ile mniej więcej placuszków wychodzi z tej ilości składników? Może się okazać że będę musiała podwoić porcję;)
-
Już dopisałam w przepisie:) Z porcji wychodzi ok. 8 sztuk. Radzę podwoić ilość ;)
właśnie zrobiłam, piszę na gorąco – pyszne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :) Dobrego dnia!
Hej, Zasmiat dodawać proszek do pieczenia to polecam do ciasta dodać same żółtko, białko ubić z odrobiną soli. jak już mamy babana w Cieście i wszystko wydaje się gotowe to ubite białko dodajemy delikatnie mieszając i rozprowadzając w cieście. O wiele lepszy efekt niż proszę i zdrowszy :)
-
Dzięki za radę! :)
Te placuszki są obłędne. Zdążyłam złapać tylko 2 resztę pochłonęli moi 14 miesięczni synowie :-). Przepis będzie u nas baaaardzo często wykorzystywany:-)
I kto by pomyślał, że z bananów można zrobić placuszki i, ze na dodatek będą takie lekkie i pachnące!
Pyszne :) ja dodałam jeszcze 2 łyżeczki cukru waniliowego, bo uwielbiam słodkie ;)
Z uwag na dziś: równie dobre na kolację- sprawdziłam.
Podwoiłam porcję, bo nas trzy kobietki w domu aktualnie było ( no i jakoś po placuszkach do przyjazdu rodziców to niewiele zostało).
Zrezygnowałam jednak z cynamonu, jakoś tak nie bardzo mi podchodzi, ale za to cukier waniliowy bezwstydnie dosypałam, bo ja bardziej na słodko wolę. Ale podstawowa wersja też niczego sobie. Z dodatków to śmietana i truskawki na ciepło tudzież dżem truskawkowy.
W skrócie: dziękuję za pyszną, szybką i łatwą do przygotowania kolację. I już chyba wiem co podam mojej lepszej połówce na śniadanie bądź deser. No i podejrzewam, ze na zimno rownie dobre co na ciepło.
Pozdrawiam Iriska
Zapraszam do siebie na zmodyfikowaną wersję Twojego przepisu http://www.gohaczarocha.pl/2013/06/08/kakaowo-bananowe-placuszki-sniadaniowe/
przepyszne, mój synek je uwielbia :) fajny pomysł
Przepyszne! Wlasnie zjadlam pierwszego, reszta sie smazy. Nrmalnie nie przepadam za przetworami z bananow, ale to jest jakis magiczny wyjatek :)
Smakowicie wyglądają te placuszki, z tym dżemem muszą być przepyszne.
Czy ten dżem na zdjęciach to kupiony czy własnej roboty ? Jeśli własny to bardzo proszę o przepis, wygląda super :) Pozdrawiam Ania
-
Aniu, dżemu na pewno nie robiłam sama, jednak kompletnie nie mogę sobie teraz przypomnieć skąd go miałam! To już chyba ten wiek… :)
-
:) kupiłam mango i spróbuję zrobić z cukrem żelującym zobaczę co wyjdzie. Pozdrawiam
-
Jestem bardzo ciekawa efektu!
-
-
A ja uważam że te placuszki są zbyt „gumowe” i mało puszyste. W smaku dobre – np z syropem klonowym. Ale zdecydowanie spróbuję w wersji z osobno ubitymi białkami, ewentualnie odrobiną sody oczyszczonej. Zdecydowanie najlepsze placuszki to te z maślanką. Wypróbowałam mnóstwo przepisów ale maślankowe pancakes biją wszystkie na głowę.
-
Oryginalne Pancakes nie są robione na maślance to profanacja …. sa robione na mleku i occie :x
-
Nie mogę się z tym zgodzić… Mieszanka mleka z octem ma za zadanie zastąpić maślankę, jeśli jej akurat nie mamy pod ręką.
-
-
Proszę wksperymentować i podzielić się wynikami ;)
PRZEPYSZNE PUSZYSTE PLACUSZKI!!
wg mnie przepis do kitu bo wychodzą mdłe w smaku i te powidła czy dżem okazują się nieodzowne. wg. mnie należy bezwzględnie dodać cukier puder lub waniliowy żeby były smaczniejsze, ale i tak są dość mdłe i nie mają wyrazu. ale najważniejsze że mojej 2letniej córce zasmakowały jako coś nowego na śniadanie no i że banany się nie zmarnują :) . myślę, że byłyby znacznie lepsze gdyby dodać do nich jeszcze wiórek kokosowych albo tartej czekolady tak żeby urozmaicić smak.
Placuszki wyszły pyszne!
Minimalnie zredukowałam przepis, dodałam wiórki kokosowe i cukier waniliowy i nie dodałam jogurtu oraz cynamonu a mimo to wyszły przepyszne !
Polecam !
Placuszki przepyszne, już raz Mąż je robił na śniadanie, dziś moja kolej – będą na obiadokolację :)
Pozdrawiam serdecznie!:)
Żeby wyszły klasyczne amerykańskie pancakes przepis należy zmienić diametralnie. Ten przepis jest słaby: placki wychodzą 'gumowate’, mdłe, rozwlają się na patelni, piją olej albo się przypalają, gdy oleju jest odrobina. Drugi raz nie skorzystam.
Pyszności! Trzecia porcja właśnie radośnie skwierczy na mojej patelni :) Jedyne co zmodyfikowałam w przepisie to dodałam cukier i odrobinę oleju arachidowego. Dziękuję za przepis! :))
Nie miałam joguru, wiec dałam dwie łyżki serka śmietankowego i najpierw rozrobiłam go z mlekiem, dalej jak w przepisie. Placuszki wyszły pyszne, zjadłam połowę nim skończyłam smażyć całą porcję. Dziękuję za przepis, pozdawiam :)
Odkad po raz pierwszy zrobilam moim 3chlopakom te placuszki na sniadanie co sb jak sie pytam co robimy na sniadanko jednoglosnie zycza sobie te placuszki, nawet maz ktory raczej jest miesny i kocha sie w boczku i jajku na weekendowe sniadanie- dopytuje sie kiedy znow je zrobie. PYSZNE! do tego robie koktajl mleczny z bananami i np truskawkami bo w sezonie :)
-
Cudnie! Fajnie, że wstrzeliłam się w ich gust ;)
wyszły pyszne :)
Placuszki bardzo dobre. Łatwe w przygotowaniu i idealne na śniadanie. Jestem pewna że będę je przygotować nie raz.
:)
Czy mozna dodac maki orkiszowej zamiast tej z przepisu?
-
Sądzę, że nie powinno być problemu!
-
A ja dałam serek homogenizowany i wyszły super :-)
-
Czy zamiast jogurtu greckiego można użyć naturalnego? Sklep nie za rogiem, a na dworze tak zimno ;)
-
tak, śmiało!
Pewnie jest to smaczne ale ile musi byc w tym kalorii
-
to by tam o kaloriach myślał, kiedy je takie pyszności?:)
Placki wyszły pyszne ja dodatkowo dodałam startą gruszkę, pyszne pyszności
-
Z gruszką Brzmi świetnie!
Łał! świetne! muszę spróbować!
Zmodyfikowałam trochę przepis – nie dodałam proszku do pieczenia, soli, a mąki o połowę mniej. Wyszły pyszne!
Pyszne, uwielbiamy i polecamy!
Świetny bananowe paluszki, pierwszy raz takiego jadłam.
Rewelacyjne! Właśnie się nimi tu zajady :)
wyszły beznadziejne suche i niesmaczne zły przepis
Pyszne placuszki, właśnie zrobiłam je córeczce na śniadanie ☺
Aż chce się żyć
Bardzo pyszne te racuchy robiłam je i zgadzam się z komentarzami :) Mega są :)
Kocham kocham kocham ❤ Uwielbiam placuszki bananowe, przerobiłam już całą masę przepisów ale właśnie ten został ze mną na dłużej i raczej prędko to się nie zmieni!
-
Cudownie czytać takie komentarze, dziękuję!
Bardzo pyszne! Będe na egzaminie je robić :)
– Przepis przyszedł do norwegi :)
Bardzo pyszne! Będe na egzaminie je robić :)
– Pozdrawiam z Norwegi :)
Droga Pani Agato właśnie zabieram się do smażenia tych pyszności,a to w kubku to była herbata czy kawa?
Witam. Jeśli chce dodać cukru i wiorkow kokosa to ile tego i tego ?
-
wg gustu, ważne jednak, żeby od wiórków ciasto nie stało się zbyt gęste, więc nie za dużo tego dobrego :)
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
Zgadzam się, najlepsze!