Przepisy
Agaty

Bruschette czyli najlepsze kanapki na świecie

Przekąski, Przepisy
Opis

Muszę przyznać, że wahałam się, czy można tą pyszną przekąskę nazwać (jakże przyziemnie!) „kanapką”, ale w końcu to wersja naszego chleba z pomidorem. Do jej zrobienia nie potrzeba dużo czasu, ani wymyślnych składników. Proste połączenie, tak typowe dla włoskiej kuchni, chrupiących grzanek, oliwy i pomidorów stanowi jedno z najmilszych mojemu podniebieniu. Mogłabym je jeść codziennie, ale podkreślam- idealnie smakuje tylko latem!

Smak bruschetty możesz dowolnie modyfikować dodatkami. Niech raz podana będzie tylko z listkami bazylii, następnym razem z wytrawnymi oliwkami i oregano.

 

Pomidory pokrój w niedużą kostkę, wymieszaj z posiekaną bazylią i oliwą. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Każdą kromkę natrzyj przekrojonym na pół ząbkiem czosnku, na wierzchu ułóż pomidory, skrop ponownie oliwą, można też dodać kilka kropli octu balsamicznego.

Na pomidory można położyć także oliwki, kapary, ulubione zioła (np, oregano), plastry mozzarelli, pokruszyć ser feta. Kanapeczki świetnie smakują także z kawałkami grillowanej papryki skropionej oliwą. Do pomidorów zaś można dodać poszatkowaną szalotkę.

 

-->