Przepisy
Agaty

Bułeczki z grzybami i masłem czosnkowym

Boże Narodzenie, Pieczywo, Przepisy
Opis

Po pełen zestaw sprawdzonych przepisów na Święta zapraszam do mojego eBooka Pyszne Święta– to 16 słodkich i 16 wytrawnych przepisów (pona 80 stron treści!) na idealne Boże Narodzenie! Książka jest jest w formie pdf, w ciągu sekundy więc znajdzie się na Twoim telefonie czy komputerze! Do kupienia TUTAJ! Smacznej lektury!

***

Co roku staram się upiec na Wigilię jakiś rodzaj bułeczek lub chleba. W tym roku postawiłam na połączenie bułeczek z pasztecikami.

Przygotowałam „zrolowane” bułeczki nadziewane grzybowym farszem na bazie pieczarek i suszonych grzybów leśnych. Ich uzupełnieniem jest czosnkowe masełko, którym posmarowałam świeżo upieczone bułeczki.

Jeśli przygotujecie je wcześniej, pogrzejcie je przed podaniem w piekarniku i dopiero wtedy posmarujcie masełkiem, dzięki temu będą jak „nowe”- wilgotne i sprężyste.

Z podanych proporcji upieczecie ok. 20 roladek.

Przygotuj nadzienie: pieczarki drobno posiekaj i partiami usmaż, aż straca większość wody. Suszone grzyby namocz w ciepłej wodzie, aż staną się miękkie. Odlej i posiekaj. Dodaj na patelnię z pieczarkami. Grzyby przełóż do miski.

Na reszcie oleju zeszklij drobno posiekaną cebulę. Dodaj do grzybów. Farsz dopraw do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem i mieloną kolendrą. Wymieszaj z 2 łyżkami bułki tartej.

Wyrośnięte ciasto podziel na 2 porcje. Kolejno rozwałkuj je na kształt prostokąta o grubości ok. 1 cm. Rozsmaruj na nim połowę nadzienia grzybowego (aby ne dotykało brzegów, zostaw po ok. 2 cm wolnego ciasta z 3 stron i ok. 5 cm wolnych na dłuższym boku). Zwiń roladę tak, by wolny margines ciasta zamykał ją od spodu. Pokrój ciasto na ok. 3-4 cm. kawałki i ułóż je na blaszce, pozostawiając odstępy między poszczególnymi bułeczkami. Lekko przykryj je folią spożywczą i ponownie zostaw do wyrośnięcia na 30 minut.

Po tym czasie wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC, piecz ok. 30 minut, aż lekko się zarumienią.

Oliwę podgrzej w rondelku z masłem i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaj drobno posiekaną natkę. Mieszanką posmaruj (przy pomocy pędzelka) świeżo wyjęte z piekarnika, jeszcze ciepłe bułeczki.

 

-->