Przepisy
Agaty

Delikatny mus porzeczkowy- bez jajek i śmietanki…

Desery, Owoce, Przepisy – blog kulinarny
Opis

Ten mus robiła moja prababcia, babcia i mama.

Teraz przyszła kolej na mnie (wszak tradycja zobowiązuje!).

Deser jest niesamowity i zupełnie szczerze Wam powiem, że nie znam innego-podobnego. Nie używa się do jego zrobienia śmietany czy piany z białek, a mimo to jest bardzo puszysty i delikatny. Lekką goryczkę porzeczkowego smaku łagodzi mleko o aromacie wanilii.

Smak wakacji.

Rozłożyć do salaterek. Schłodzić.

Mleko posłodzić, doprawić ziarenkami wanilii, kilka minut gotować z laską wanilii w środku, aby oddała swój aromat.

Deser przed podaniem polać mlekiem (mleko można lekko ubić).

Jak widać na poniższym obrazku, Agata od najmłodszych lat doceniała dobre jedzenie (te krągłości mówią same za siebie…).

Na zdjęciu jem właśnie Ten Mus.

-->