Przepisy
Agaty

Dorsz w sosie porowym, na soczewicy

Obiady, Przepisy – blog kulinarny, Ryby & owoce morza
Opis

dorsz w sosie porowym (1)

Moja miłość do strączków nie przemija, więc dodaję je, gdzie tylko się da!

dorsz w sosie porowym (2) dorsz w sosie porowym (3)

Dziś zestaw obiadowy, wyrazisty w smaku i naprawdę pyszny. Czarna soczewica nie tylko świetnie zastępuje tu klasyczne puree ziemniaczane, wnosi witaminy i pyszny smak!

dorsz w sosie porowym (4)

Rybę do tego dania możecie (na bogato:) usmażyć na maśle lub pokusić się o wersję nieco lżejszą i rybę upiec w piekarniku (w przypadku polędwiczek z dorsza wystarczy lekko skropić je oliwą i na 10-15 minut włożyć do pieca nagrzanego do 200 oC).

dorsz w sosie porowym (7)

Proporcje na 3 porcje.

Dorsza przypraw solą i pieprzem, usmaż na złoto na mieszance oleju i masła (lub upiecz- wskazówki w tekście powyżej). Zawiń w folię aluminiową i zostaw w ciepłym miejscu.

Na tą samą patelnię (ewentualnie dodaj nieco oleju) włóż drobno pokrojony por. Smaż na małym ogniu ok. 5 minut podlej 1/4 szklanki wody i duś, aż będzie zupełnie miękki. Dodaj kolendrę, wlej śmietankę i gotuj, aż sos odparuje i będzie gęsty. Dopraw do smaku.

Na talerze rozłóż porcje soczewicy, na nich ułóż rybę, całość polej sosem porowym, oprósz świeżo mielonym pieprzem.

-->