Przepisy
Agaty

Grzanki z ciecierzycą i jajkiem w koszulce

Jajka, Pieczywo, Przekąski, Przepisy, Śniadania, Vege, Warzywa
Opis

Grzanki to podstawa śniadania wielu osób, wszak trudno o lepsze poranne spożytkowanie nie pierwszej już świeżości chleba ;) Anglicy podają tosty z fasolką. To kolejny poziom takiego zestawu.

Mamy tu chrupiącą, grzankę przygotowaną na oliwie z czosnkiem, ciecierzycę ze świeżymi pomidorami i kuminem, trochę zieleniny (młody szpinak lub rukola pasować będą doskonale) i cudowne jajko w koszulce, którego rozpływające się żółtko tworzy dla całości idealny sos. Czy można wyobrazić sobie lepsze rozpoczęcie poranka?

To danie to świetna propozycja na bezmięsne, a przy tym naprawdę sycące, wytrawne śniadanie.

Podaję proporcje na 2 solidne porcje, możecie je dowolnie zwiększać i doprawiać do smaku.

***

Jajko:

Jajko wbij do małej miseczki. W garnuszku zagotuj 2 szklanki wody z octem. Gdy zawrze, zamieszaj łyżka, aby powstał wir, w jego środek delikatnie (z małej wysokości) wlej jajko, gotuj ok. 3 minuty na małym ogniu. Delikatnie wyjmij łyżką cedzakową.

Grzanka:

Na patelni rozgrzej oliwę. Pieczywo natrzyj rozciętym ząbkiem czosnku, usmaż na złoto, na rozgrzanej oliwie, z obu stron.

Ciecierzyca:

Na patelni rozgrzej oliwę. Zeszklij na niej drobno posiekaną szalotkę. Dodaj kumin oraz pokrojone w małą kostkę pomidory. Smaż na małym ogniu, aż pomidory zupełnie się rozpadną. Dopraw do smaku solą, pieprzem, chili. Dodaj ciecierzycę i listki rukoli/szpinaku. Gotuj, aż sos zgęstnieje, a listki będą miękkie.

Ciecierzycę w sosie ułóż na grzance, na wierzchu połóż jajko. Opcjonalnie oprósz świeżo mielonym pieprzem, skrop oliwą, podawaj od razu.

-->