Pieczone klopsiki z cukinią i sosem jogurtowym
Oprócz oczywistych argumentów, takich jak ten, że pieczenie jest zdrowsze od smażenia, przemawia do mnie jeszcze jeden- za jednym razem do piekarnika zmieścisz co najmniej „naście” klopsików, nie trzeba ich przewracać, zwracać uwagę na przesmażenie. Po prostu nastawiasz minutnik i już. Gotowe!
W przepisie łączę mielone mięso (np. indyka) z utartą na dużych oczkach cukinią w proporcji mniej więcej 2:1. Taki miks powoduje, że zawsze to warzywo w diecie więcej, a po drugie- klopsiki sa delikatne i wilgotne.
Klopsiki podałam z orzeźwiającym sosem jogurtowym ze świeżym ogórkiem, rzodkiewką, koperkiem i odrobina czosnku.
Z proporcji przygotujcie ok. 16 klopsików.
Lubię takie mniej tłuste, pieczone lub gotowane. Wyglądają apetycznie :)