Oprócz oczywistych argumentów, takich jak ten, że pieczenie jest zdrowsze od smażenia, przemawia do mnie jeszcze jeden- za jednym razem do piekarnika zmieścisz co najmniej „naście” klopsików, nie trzeba ich przewracać, zwracać uwagę na przesmażenie. Po prostu nastawiasz minutnik i już. Gotowe!
W przepisie łączę mielone mięso (np. indyka) z utartą na dużych oczkach cukinią w proporcji mniej więcej 2:1. Taki miks powoduje, że zawsze to warzywo w diecie więcej, a po drugie- klopsiki sa delikatne i wilgotne.
Klopsiki podałam z orzeźwiającym sosem jogurtowym ze świeżym ogórkiem, rzodkiewką, koperkiem i odrobina czosnku.
Z proporcji przygotujcie ok. 16 klopsików.
Składniki:
klopsiki:
mięso mielone - 500 g np. indyk, szynka wieprzowa
jajko - 1 szt
cukinia - 1 szt, ok. 200 g
bułka tarta - 2 łyżki
szczypior - 3 łyżki, drobno posiekany
sól, pieprz - do smaku
sos;
jogurt grecki - 1 duże opakowanie
ogórek - 1 średnia sztuka
rzodkiewki - 4 szt
koperek - 2 łyżki, posiekany
czosnek - 1 mały ząbek
sól - do smaku
listki świeżej mięty - do podania, opcjonalnie
Przygotowanie:
Klopsiki:
Cukinię (ze skórką) zetrzyj na grubych oczkach tarki. Posól i odstaw na kwadrans. Odsącz z niej nadmiar wody.
Cukinię dodaj do mięsa wraz z bułka tartą, szczypiorem, jajkiem, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Lekko zwilżonymi dłońmi formuj kotleciki wielkości małej mandarynki. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 20 minut w temp. 200 oC.
Sos:
Ogórek i rzodkiewki pokrój w bardzo małą kostkę. Dodaj do jogurtu wraz z koperkiem i rozdrobnionym ząbkiem czosnku. Dopraw do smaku.
Sos podawaj schłodzony, posypany dodatkowo listkami świeżej mięty.
Przepis
Pieczone klopsiki z cukinią i sosem jogurtowym
Składniki:
klopsiki:
mięso mielone - 500 g np. indyk, szynka wieprzowa
jajko - 1 szt
cukinia - 1 szt, ok. 200 g
bułka tarta - 2 łyżki
szczypior - 3 łyżki, drobno posiekany
sól, pieprz - do smaku
sos;
jogurt grecki - 1 duże opakowanie
ogórek - 1 średnia sztuka
rzodkiewki - 4 szt
koperek - 2 łyżki, posiekany
czosnek - 1 mały ząbek
sól - do smaku
listki świeżej mięty - do podania, opcjonalnie
Przygotowanie:
Klopsiki:
Cukinię (ze skórką) zetrzyj na grubych oczkach tarki. Posól i odstaw na kwadrans. Odsącz z niej nadmiar wody.
Cukinię dodaj do mięsa wraz z bułka tartą, szczypiorem, jajkiem, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Lekko zwilżonymi dłońmi formuj kotleciki wielkości małej mandarynki. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 20 minut w temp. 200 oC.
Sos:
Ogórek i rzodkiewki pokrój w bardzo małą kostkę. Dodaj do jogurtu wraz z koperkiem i rozdrobnionym ząbkiem czosnku. Dopraw do smaku.
Sos podawaj schłodzony, posypany dodatkowo listkami świeżej mięty.
Cukinię (ze skórką) zetrzyj na grubych oczkach tarki. Posól i odstaw na kwadrans. Odsącz z niej nadmiar wody.
Cukinię dodaj do mięsa wraz z bułka tartą, szczypiorem, jajkiem, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Lekko zwilżonymi dłońmi formuj kotleciki wielkości małej mandarynki. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 20 minut w temp. 200 oC.
Sos:
Ogórek i rzodkiewki pokrój w bardzo małą kostkę. Dodaj do jogurtu wraz z koperkiem i rozdrobnionym ząbkiem czosnku. Dopraw do smaku.
Sos podawaj schłodzony, posypany dodatkowo listkami świeżej mięty.
-->
Chcesz być na bieżąco z moimi przepisami?
Zapisz się do newslettera i jako pierwszy odbierz smakowite przepisy!
Lubię takie mniej tłuste, pieczone lub gotowane. Wyglądają apetycznie :)