Przepisy
Agaty

Pieczone klopsiki z cukinią i sosem jogurtowym

Mięso, Obiady, Przepisy, Sosy
Opis

Oprócz oczywistych argumentów, takich jak ten, że pieczenie jest zdrowsze od smażenia, przemawia do mnie jeszcze jeden- za jednym razem do piekarnika zmieścisz co najmniej „naście” klopsików, nie trzeba ich przewracać, zwracać uwagę na przesmażenie. Po prostu nastawiasz minutnik i już. Gotowe!

W przepisie łączę mielone mięso (np. indyka) z utartą na dużych oczkach cukinią w proporcji mniej więcej 2:1. Taki miks powoduje, że zawsze to warzywo w diecie więcej, a po drugie- klopsiki sa delikatne i wilgotne.

Klopsiki podałam z orzeźwiającym sosem jogurtowym ze świeżym ogórkiem, rzodkiewką, koperkiem i odrobina czosnku.

Z proporcji przygotujcie ok. 16 klopsików.

Cukinię (ze skórką) zetrzyj na grubych oczkach tarki. Posól i odstaw na kwadrans. Odsącz z niej nadmiar wody.

Cukinię dodaj do mięsa wraz z bułka tartą, szczypiorem, jajkiem, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Lekko zwilżonymi dłońmi formuj kotleciki wielkości małej mandarynki. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 20 minut w temp. 200 oC.

Sos:

Ogórek i rzodkiewki pokrój w bardzo małą kostkę. Dodaj do jogurtu wraz z koperkiem i rozdrobnionym ząbkiem czosnku. Dopraw do smaku.

Sos podawaj schłodzony, posypany dodatkowo listkami świeżej mięty.

-->