Rolada z kremem owocowym
Postanowiłam pierwszy dzień wiosny przywitać z przytupem, dlatego dziś wyjątkowy przepis na wspaniałą roladę- tort z nuta cytryny, lekkim biszkoptem i wspaniałym kremem z owoców leśnych ( z powodzeniem możecie użyć owoców mrożonych).
Roladę tę przygotowałam jako urodzinowy tort (ozdobiona malinami i świeżymi kwiatkami robiła wrażenie!).
Muszę jednak przyznać, że to nie ja wpadłam na pomysł tego (WSPANIAŁEGO!) wypieku- przepis pochodzi z mojej ostatnio ulubionej książki „Słodko” (Y.Ottolenghi H.Goh). Każdy zawarty w niej przepis skrada moje serce.
W stosunku jednak do książkowego pierwowzoru, zmniejszyłam proporcje o połowę (tak też rozpisałam je w „składnikach”) i podałam je jako roladę (w oryginale to „pionowy” tort).
Z podanych przeze mnie proporcji przygotujecie ok. 7 porcji tego deseru.
U nas zjedzone co do okruszka….
Wygląda wspaniale!! Chętnie się skuszę :) pozdrawiam :)