Przepisy
Agaty

Pudding figowy z jabłkami

Desery, Owoce, Przepisy – blog kulinarny
Opis

Trudno  nie kochać puddingów- są słodkie, wilgotne, świetne do jedzenia zarówno na gorąco, zaraz po wyjęciu z pieca, jak i schłodzone, z kleksem gęstej śmietany.

Jednym z pierwszych (i do dziś moich ulubionych!) puddingów, jakie jadłam  i przygotowywałam jest TEN daktylowy od Nigelli Lawson. Mój dzisiejszy trochę go przypomina, tez jest wilgotny i ma mocny, karmelowy aromat. Figi wnoszą tu jednak ciekawy efekt, ich malutkie pestki świetnie chrupią podczas jedzenia!

Mój pudding upiekłam w małych filiżankach, dzięki czemu porcje mają ładny kształt małych półkul.

Z proporcji przygotujecie 4 porcje deseru. Mój podałam z łyżką gęstej śmietanki na wierzchu, polany syropem kokosowym i posypany posiekanymi pistacjami. Istna rozpusta!

Masło zmiksuj z cukrem i esencją waniliową oraz solą. Wbij jajko, zmiksuj.

Dodawaj na zmianę mąkę z proszkiem do pieczenia oraz figi.

Filiżanki (lub inne naczynka do zapiekania) nasmaruj masłem. Do każdej wlej do 4/5 wysokości ciasto na pudding. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC, piecz ok. 20-25 minut.

Przed wyjęciem puddingu z naczynek lekko go ostudź lub podawaj od razu w filiżankach.

-->